De asemenea, evoluţii interesante în raport cu leul au avut valutele exotice, cum ar fi realul brazilian, dolarul australian sau cel neozeelndez, faţă de care moneda naţională s-a depreciat destul de mult în cele câteva săptămâni care s-au scurs de la 4 ianuarie încoace, adică din prima zi de tranzacţionare de pe piaţa monetară de la noi din acest an.

Forintul, cap de afiş

De la început de an, leul a suferit o depreciere uriaşă în raport cu forintul. Astfel, dacă 100 de forinţi valorau pe patru ianuarie 1,35 lei, acum cotaţia a ajuns deja la 1,51 lei. Evoluţia implică un câştig de nu mai puţin de 11,8%.

Forintul a recuperat astfel o parte din deprecierea puternică pe care a suferit-o la finalul anului trecut, din cauză că investitorii şi-au pierdut încrederea în guvernul Viktor Orban. Reîncrederea inevstitorilor a revenit şi ca urmare a reluării discuţiilor dintre oficialii de la Budapesta şi cei ai Comisiei Europene şi FMI pentru un nou acord de împrumut.

Zlotul polonez a evoluat şi el bine în raport cu leul, de la 0,96 lei la început de an, la 1,04 lei, ieri, ceea ce indică o diferenţă de 8,3%.

De asemenea, lira turcească a crescut puternic faţă de leu, de la începutul anului. Contravaloarea lirei a crescut de la 1,77 lei, pe 4 ianaurie, până la 1,88 lei, ieri, ceea ce implică un câştig de 6,2%.

Aurul a avut şi el o evoluţie interesantă. Valoarea unui gram din metalul preţios a crescut de la 170 de lei, la început de an, până la 183 lei, ieri, ceea ce implică un plus de 7,6%.

Valutele exotice continuă clasamentul

Considerate acum de investitori noile plasamente vedetă, dolarul australian sau cel neozeelnadez, precum şi realul brazilian, nu şi-au dezamăgit nici la început de an investitorii.

Spre exemplu, dacă un dolar australian valora pe patru ianuarie 3,43 de lei, ieri cotaţia ajunsese deja la 3,51 de lei, diferenţa fiind de 2,3%, un câştig substanţial pentru cele nici două luni de zile care s-au scurs de la începutul anului.

Realul brazilian a avut o evoluţie şi mai interesantă. În prima şedinţă de tranzacţionare un real valora 1,81 lei, pentru ca ieri cotaţia să ajungă la 1,91 lei, ceea ce implică o diferenţă de curs de 5,5%.

Câştiguri bune ar fi avut şi cei care investeau în dolarul neozeelandez. O monedă valora 2,61 lei la început de an, iar aucm a ajuns la 2,74 lei. Diferenţa este şi aici semnificativă: 4,9%.