Pe diverse canale și mai ales în mediul online s-a vehiculat ideea că numele noii variante ar fi o nouă dovadă că pandemia a fost planificată. Ba chiar acum este răspândit un afiș photoshopat al unui film inexistent, numit „Varianta Omicron”.

De asemenea, în postările pe rețelele sociale a apărut informația conform căreia co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, ar fi creat un joc video numit „Omikron” încă din 1999, relatează Statesman.

Omikron a fost numele unui joc video din 1999, creat de Microsoft și Bill Gates, despre demoni care se prefac oameni și recoltează suflete. Un videoclip care circulă în mediul online alimentează în continuare teoriile conspirației, vorbind despre un complot antiguvernamental din acest joc, prezentând un personaj ilustrat digital care seamănă cu David Bowie.

Jocul a fost disponibil pe computere încă din 1999

Jocul este real și a fost disponibil pe computerele Microsoft Windows din noiembrie 1999, dar nu a fost dezvoltat de Microsoft sau Bill Gates.

Postarea a fost semnalată ca parte a eforturilor Facebook de a combate știrile false și dezinformarea din News Feed.

”Omikron: The Nomad Soul” a fost creat de Quantic Dream

„Omikron: The Nomad Soul” a fost creat de Quantic Dream, un dezvoltator francez cu sediul la Paris, companie fondată de David Cage. Bowie a compus muzica pentru acest joc, în care unul dintre personaje împrumută vocea și aspectul artistului.

„Omikron: The Nomad Soul” a fost lansat pe consola de jocuri video Dreamcast de la Sega, în 2000, și este disponibil și astăzi pe Steam, un serviciu de distribuție digitală a jocurilor video.

Orașul futurist Omikron

Jucătorii sunt urmăriți în timp ce sufletele lor intră în orașul futurist Omikron, aflat într-o dimensiune alternativă. Jucătorii explorează lumea în timp ce se luptă cu demonii care încearcă să le prindă sufletele în capcană.

Fundația Bill & Melinda Gates a declarat pentru PolitiFact că teoriile privind acest joc sunt false, iar un purtător de cuvânt al Microsoft a confirmat că nici compania, nici Gates, nu au dezvoltat acest joc.

Între timp, numele Omicron al noii variante de coronavirus urmează un model stabilit de OMS de denumire a variantelor, după literele alfabetului grecesc. Primele patru variante de îngrijorare identificate de Organizația Mondială a Sănătății – alfa, beta, gamma și delta – sunt toate litere grecești.

Potrivit OMS, varianta Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial. Răspândirea mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin întâlnită, ci şi în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă.