Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții. Aceste vise, cunoscute sub denumirea de „vise cu dinți” sunt destul de comune. Un studiu publicat în revista ”Frontiers in Psychology” a încercat să descopere motivele din spatele acestor vise ciudate și a găsit o legătură cu iritația dentară în timpul somnului, scrie Psypost.

Visele în care ne cad dinții, se sparg sau sunt cariați, sunt printre cele mai răspândite. De fapt, aproximativ 39% dintre respondenții într-un studiu din 2021 au raportat că au visat, cel puțin o dată, că le cad dinții. Acest lucru i-a intrigat pe cercetători, deoarece nu par să se alinieze cu „ipoteza continuității”, care sugerează că visele noastre sunt influențate de preocupările și experiențele din timpul zilei.

De-a lungul anilor, s-au avansat diverse interpretări pentru visele în care ne cad dinții, variind, de la semnificații simbolice la o anumită suferință psihologică. Unii au susținut că aceste vise sunt profetice, avertizând asupra morții iminente a unui membru al familiei, în timp ce alții credeau că reprezintă dorințe sexuale sau temeri legate de îmbătrânire. Cu toate acestea, până acum, au existat cercetări empirice limitate pe acest subiect.

Investigație cu 210 participanți

„Am vrut să văd de ce unul dintre cele mai răspândite vise (dinții căzuți) descrie o experiență care rareori reprezintă experiențele din viața reală”, a explicat autorul studiului Nirit Soffer-Dudek, directorul The Consciousness and Psychopathology.

„Astfel, principiul continuității visului (faptul că visăm la ceea ce ne ocupă mintea în stare de veghe) nu ar putea fi o explicație centrală pentru aceste vise, iar un alt principiu a trebuit să fie identificat ca o explicație”, a explicat el.

Această investigație, parte a unui studiu mai amplu despre disociere și constructe aferente, a implicat 210 participanți, majoritatea studenți.

Cercetătorii au împărțit chestionare pentru a evalua diverși factori, inclusiv temele viselor, suferința psihologică, suferințe dentare și calitatea somnului. Cel mai mare interes l-au avut două aspecte ale iritației dentare: scrâșnirea dinților în timpul somnului și senzația de tensiune sau sensibilitate a dinților la trezire.

Cercetătorii au folosit Dream Motif Scale

Cercetătorii au folosit Dream Motif Scale (DMS), care a constat din 100 de teme de vis măsurate pe o scară de 5 puncte pentru a evalua frecvența pe parcursul vieții de a experimenta un anumit vis. Pentru a măsura suferința psihologică, cercetătorii au folosit Brief Symptom Inventory (BSI), un studiu cuprinzător care a evaluat diferite simptome psihologice experimentate de participanți în ultima lună.

În plus, au utilizat Indicele calității somnului din Pittsburgh (PSQI) pentru a evalua calitatea somnului în luna anterioară,. S-au avut în vedere și tulburările de somn.

Studiul a inclus și întrebări legate de iritația dentară, în special:

  • scrâșnirea dinților în timpul somnului
  • senzații de tensiune dentară la trezire
  • frecvența acestora în ultima lună
dinti, zambet
SURSA FOTO: Dreamstime

 Legătura între visele în care oamenilor le cad dinții și iritația dentară

Cercetătorii au descoperit o legătură semnificativă între visele în care oamenilor le cad dinții și iritația dentară, în special tensiunea dinților la trezire.

Ei susțin că persoanele care au visat că le cad dinții au avut mai multe șanse să raporteze:

  • senzații de sensibilitate
  • tensiune în dinți, gingii sau maxilare când s-au trezit

Aceste descoperiri arată „că visele reflectă nu numai procesele psihologice, ci și pe cele fizice, iar visele în care cad dinții, mai ales dacă sunt cuplate cu o senzație de disconfort al maxilarului, dimineața, pot reflecta prezența scrâșnitul dinților în somn”, a spus Dudek pentru PsyPost.

Cercetătorii au sugerat că multe persoane ar putea să nu fie conștiente de scrâșnirea dinților în timpul somnului. Ei devin conștienți de stimularea dentară în urma senzațiilor din jurul cavității bucale când se trezesc.

Mai mult, studiul a dezvăluit că visele în care ne cad dinții nu au fost legate de:

  • suferința psihologică
  • calitatea somnului

Astfel, a dezmințit ideea că aceste vise sunt conduse în primul rând de preocupări psihologice.