Așadar, bugetul estimat a fi alocat în perioada 2024-2028 pentru Uzina Constructoare de Maşini Hidroenergetice (UCMH) va fi de aproximativ 1 miliard de lei, potrivit informațiilor transmise de Hidroelectrica într-un comunicat.

Hidroelectrica investește semnificativ în UCMH

Astfel, 500 de milioane lei vor fi alocate pentru investiţiile directe în UCMH. Acestea constau în:

  • investiţii în resursa umană;
  • modernizare capacitate de producţie;
  • modernizare hale de fabricaţie.

Celelalte 500 de milioane lei vor merge către lucrări de modernizare, retehnologizare şi mentenanţă la capacităţile de producţie ale Hidroelectrica, lucrări care se vor executa în UCMH.

„Investiţiile în UCMH au potenţialul de a genera multiple beneficii economice şi sociale. Prin îmbunătăţirea capacităţilor de producţie şi a calităţii echipamentelor, UCMH va deveni un jucător important pe piaţa internaţională, consolidând astfel imaginea României ca hub industrial”, este scris în comunicat.

Marcel Ciolacu a efectuat o vizită de lucru la UCMH

Amintim că Marcel Ciolacu a efectuat vineri, 24 mai, o vizită de lucru la UCMH într-un moment crucial pentru industria energetică românească.

Premierul a amintit și de angajamentul Hidroelectrica, prin preluarea afacerii UCM Reşiţa, cât şi a Guvernului, de a sprijini sectoarele industriale strategice şi de a stimula creşterea economică.

„Nu cred că există o mândrie mai mare pentru un prim-ministru decât să vină în cea mai veche unitate industrială, cu un istoric de peste 250 de ani. După insolvenţă, în acest moment, avem o stabilitate şi putem vorbi despre un viitor. Vreau să-i felicit pe membrii conducerii companiei, şi pe dumneavoastră, CEO-ul Hidroelectrica care aţi luat această decizie (preluarea UCMR).

Hidroelectrica are capital majoritar românesc şi capitalul românesc, de fapt, salvează o fabrică, şi dă o perspectivă. Aici, (la UCMH) s-au făcut hidroagregatele de la Porţile de Fier, şi nu numai. Acum, că am văzut că sunt aduse componente de la Porţile de Fier pentru reparaţii, sunt convins că aveţi speranţă, dumneavoastră, cei 440 de oameni care mai activaţi la UCMH, ţinând cont de cât timp aţi aşteptat această perspectivă”, a declarat Ciolacu.

hidroelectrica
SURSA FOTO: Gazeta de Cluj

CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely, a oferit mai multe informații

La rândul său, CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely, a oferit mai multe informații. El a subliniat că la UCMH au fost fabricate 1.461 de locomotive cu abur, inclusiv motoare de navă, şi peste 300 de hidroagregate.

„Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a acestei ţări investeşte în UCMH, dă o speranţă oamenilor şi activităţii pe care o defăşurăm. După cum foarte bine ştiţi, suntem cea mai mare companie a ţării, 30% din energie este produsă de noi. Aici la UCMH, cea mai veche unitate industrială, fondată în 1771, au fost fabricate 1461 de locomotive cu abur, inclusiv motoare de navă, şi nu în ultimul rând, peste 300 de hidroagregate. Aş vrea să mulţumesc oamenilor pentru că au avut răbdare în cei 13 ani de insolvenţă. Hidroelectrica înseamnă un nou început”, a declarat acesta.

Conform comunicatului Hidroelectrica, evoluţia economiei româneşti din anii 2000 a pus o presiune semnificativă pe piaţa industriei grele, UCMR traversând cea mai dificilă perioadă din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă şi a veniturilor reduse, ceea ce a condus inevitabil la intrarea companiei în procedura de insolvenţă în 2011.

Amintim că în data de 11 martie 2024 a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCMR către UCMH, societate nou înfiinţată, ce are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară.