Se pare că s-ar fi folosit un dezinfectant interzis în cazul intervențiilor făcute cu bisturiul electric.

Pentru a elucida misterul, membrii Corpului de Control al Ministerului Sănătății au verificat și camerele de filmat. Acestea arată că medicul Mircea Beuran nu era în sala de operaţie când pacienta lui a fost supusă intervenției.

„Imaginile sunt analizate cu atenție și au fost deja vizualizate de mai multe ori. Sala arată normal din fericire, aparatul a fost ridicat de către specialiștii de la secția criminalistică”, a declarat luni ministrul sănătății, Victor Costache.

„Protocoalele nu au fost respectate. Există niște protocoale standard care sunt elaborate de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – n.red.). Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată și care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare. (…) Nu sunt mușamalizate pentru că nu pot fi mușamalizate”, a spus Victor Costache.

„Este un biocid care este aprobat pentru a fi folosit în România, dar este un biocid care se foloseşte pentru spălarea mâinilor chirurgului şi a mâinilor personalului. Nu este un biocid destinat dezinfecţiei tegumentare a pacientului. Aceasta este diferenţa pe care a sesizat-o, probabil, domnul ministru şi care este reală. (…) Nu avem o explicaţie pentru ce a fost folosită această substanţă, deoarece am controlat şi Spitalul Floreasca era dotat cu substanţele care erau necesare şi indicate în acest sens”, a spus, la rândul său, secretarul de stat Horațiu Moldovan, la ieşirea de la Spitalul Floreasca.

Imaginile de pe camere vă pot afecta emoțional

Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a spus, luni seara, că imaginile sunt tragice.

„Filmul evenimentelor este lămurit pentru Corpul de control. Cauzalitatea lor este încă de evaluat. Imaginile vă pot afecta emoțional”, a spus Moldovan, luni seara, la TVR 1.

„Se vede filmul evenimentelor, intervenția chirurgicală care s-a desfășurat, în cadrul căreia s-a produs accidentul cu incendiul și cu participarea ficărui membru al echipei. Este o filmare care lămurește foarte mult lucrurile”, a precizat ulterior, la Digi24, Horațiu Moldovan.

„Este evident că a fost folosit un biocid care era inadecvat, care era destinat dezinfecției mâinilor personalului care lucrează în sala de operații. Acest biocid este cu un grad ridicat de inflamabilitate”, având un conținut ridicat de alcool, iar combinația cu bisturiul electric a fost fatală, a explicat Horațiu Moldovan.

Conform imaginilor, incendiul a început la foarte scurt timp după debutul intervenției și a durat în jur de 10 minute, dar intensitatea fenomenului a fost mare, a povestit la Digi24 Horațiu Moldovan.