Pilele, nepotismul și angajarea apropiaților în funcții importante din statul român părea să fie un obicei marca PSD. Când au ajuns la guvernare, liberalii au anunțat prin vocea lui Ludovic Orban că nu se vor mai întâmpla aceste lucruri. Se pare că promisiunea nu a durat prea mult.

Dezvăluiri incendiare din interiorul instituțiilor

Cele mai bune exemple sunt la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGICMM) și la Fondul Român de Contragarantare (FRC). De la vârf și până la Filialele din Craiova, Sfântu Gheorghe sau Focșani, ambele instituții aflate în subordinea Ministerului de Finanțe au devenit pepiniere ale apropiaților liberali, conform g4media.ro.

Din decembrie 2019 au fost numiți, în diverse funcții 19 persoane care fac parte din PNL sau din formațiuni aliate ale acestuia. Cei mai mulți dintre cei numiți au mandate de 4 luni, care pot fi prelungite până la 6 luni.

Iată lista acestora, dar și salariile pe care le primesc în noile funcții, conform celor de la G4Media.ro:

1. Sorin Alexandru Afloarei (30 de ani, PNL Iași, consilier județean, finul ministrului Mediului, liberalul Costel Alexe). Membru în Consiliului de Administrație al Filialei FNGCIMM Focșani. 2.300 de lei net/lunar. După venirea liberalilor la guvernare, a câștigat un concurs pentru un post foarte bine plătit, de economist, la ANCOM Iași.

2. Gheorghe Pecingină (42 de ani, vicepreședinte PNL Gorj). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei. Anterior a fost numit secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

3. Alexandru Ștefan Părduț (32 de ani, Președinte TNL Vâlcea, Consilier Județean Vâlcea, Vicepreședinte TNL România). Administrator executiv Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 15.870 lei/brut.

4. Alexandru Florian Gătejescu (43 de ani, PNL Dolj). Președinte Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 2.500 de lei net.

5. Robert Eugeniu Ciocioi (41 de ani, vicepreședinte PNL Gorj). Membru Consiliul de Administrație Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 2.500 de lei net.

6. Ioana Gabriela Ciobanu (30 de ani, consilier personal al ministrului de Finanțe Florin Cîțu, foto jos). Este membru în Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Focșani. Indemnizație netă 2.300 lei lunar.

7. Brândușa Nicoleta Miron (51 de ani, director comunicare PNL 2005-2010, în prezent expert relații publice PNL). Membru în Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Sfântu Gheorghe. Indemnizație netă 2.300 lei lunar.

8. Lucian Jugrin (36 de ani, PNL Iași). Până de curând consilier local Municipiul Iași; conform presei locale a îndeplinit și funcția de șofer al ministrului Mediului, Costel Alexe, șeful său din Organizația Iași. Președinte Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Sfântu Gheorghe. Indemnizație lunară netă 2.300 lei lunar.

9. Cristian Cosmin (44 de ani, vicepreședinte PNL Sector 5 București). Director general adjunct al FNGCIMM la nivel central.

10. Dumitru Nancu (41 de ani, ALDE), director general FNGCIMM la nivel central.

11. Ovidiu Ioan Silaghi (58 de ani, ALDE). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei. A ocupat aceeași funcție în guvernarea PSD, partidul său fiind aliat al acestuia la acel moment.

12. Cristian Tudor Băcanu (36 de ani, președinte Comisia Juridică PNL). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei.

13. Alin Văleanu (44 de ani, PNL Buzău), președinte interimar Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 18.900 lei brut lunar.

14. Andrei Badiu (33 de ani, PNL Sector 6) Membru Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 12.600 lei brut lunar. Recent, Andrei Badiu (foto jos) a fost numit și membru în Consiliul de Administrație de la Teletrans SA, filială a firmei de stat Translectrica.

15. Cristian Petrescu (49 de ani, PMP). Membru Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 12.600 lei brut lunar.

16. Bogdan Nicolae Glăvan (43 de ani, PNL București, consilier economic al președintelui PNL, Ludovic Orban). Președinte directorat FRC, 26.400 lei brut lunar. Tot pe filieră politică, Glăvan a fost numit în Consiliul de Administrație de la Loteria Română.

17. Flavia Anghel (46 de ani, partenera de viață a lui Glăvan, asociați într-o firmă din București). Membru Directorat FRC. 25.200 lei brut lunar.

18. Cristian Valeriu Păun (45 de ani, PNL București, și el consilier economic al președintelui PNL, Ludovic Orban). Președinte Consiliul de Administrație FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei.

Conform unui răspuns al FNGCIMM, pe lângă indemnizație, pentru membrii de CA din Filiale, ”prin contractul de mandat, în mod excepțional și temeinic justificat, se pot deconta cheltuieli de transport și de cazare pentru administrator”, mai spune sursa citată.