Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a afirmat în cadrul forumului “Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potențialul strategic al rețelei de parcuri, clădiri și terenuri industriale”, organizat la CCIR Business Center. că ”singura instituție abilitată printr-o lege organică să pună față în față mediul de afaceri cu decidentul politic pentru a discuta problemele de importanță strategică ale României. (…) este Camer de Comerț.  Am sesizat și am discutat despre oportunitatea acestei întâlniri în contextul în care ne-am lovit în mod real, în viața de zi cu zi, de lipsa cartușelor pentru o promovare eficientă a României. Și am plecat de la celebrul exemplu al combinatului Voestalpine, în 2006, care a venit în România cerând o locație în zona litorală, de 600 de hectare, pentru relocarea combinatului în România și unde, din păcate, autoritățile centrale și locale au trimis acest investitor în celebra junglă imobiliară care ne caracterizează de câțiva ani încoace”. Dl. Daraban a subliniat necesitatea unui inventar cu ceea ce putem oferi investitorilor: ”Acest inventar este foarte necesar pentru promovare, lăsând la o parte că lipsește acea lege a PPP pe care o așteptăm în continuare. Avem nevoie de acest inventar când promovăm România în străinătate. Codul fiscal este un subiect de promovare (…), dar ce oferim? Aceasta este marea problemă. Ne lovim în continuare de aceste baze de date deținute de instituții ale statului care, din păcate, nu au corelare între ele. Fiindca și acest subiect nu poate să nu fie legat de situația și mediul în care jucăm”.

”În ultimii 26 de ani, România a crescut, dar nu s-a dezvoltat ca orașe. Una e să construiești după un plan, și alta e să crească o țară ca aluatul care, câteodată poate să dea pe dinafară. (…) Vin primarii, președinții de consiliu județean și spun că nu au specialiști în domeniu. Și acesta e un fapt real. Asta înseamnă că noi, în acești ani, nu ne-am asumat responsabilitatea dezvoltării țării. Am făcut-o de foarte multe ori întâmplător sau absolut haotic. Avem programe de finanțare, dar, mai degrabă umblăm după bani decât să vedem cum să facem o dezvoltare pentru oameni. Am lansat ideea de a face un Cod al Urbanismului, iar specialiștii din domeniu au spus că durează un an de zile dezbaterea pe acest cod, că trebuie realizat cu o planificare foarte exactă. De ce trebuie să dureze un an de zile? (…) Noi acum facem niște protocoale, însă nu lasă niciun efect dacă nu lasă urme în conștiință pentru că, altfel, rămân hârtii”, a declarat dl. Vasile Dîncu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice. Viceprim-ministrul a susținut că un astfel de parteneriat trebuie asumat și luat foarte în serios: ”Nu vom putea face dezvoltarea României dacă ne luptăm numai pentru drept de semnătură, numai pentru licență și pentru a închide un domeniul, în loc să-l deschidem. În urbanism trebuie să lucreze sociologi, psihologi, geografi, economiști, cu toții să lucreze la proiecte și la planuri, altfel avem numai proiecte de finanțare. Avem nevoie de o viziune fiindcă ne uităm la detalii și uităm ansamblul”.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Mihaela Vrabete, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, dna Gabriela Firea, Primar General al Municipiului București, Răzvan Niculescu-Aron, Vicepreşedinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Nicolae Barbu, Președinte Sucursala Sud-Muntenia, Asociația Municipiilor din România.