Este răsturnare de situație după ce un bărbat din regiunea Ternopil, Ucraina, s-a infectat pentru a treia oară cu noul coronavirus. Informația privind infectarea pentru a treia oară a aceleași persoane a fost făcută de șeful Departamentului de Sănătate Publică regional, Vladimir Bogayçuk.

Potrivit șefului Departamentului de Sănătate, 1.075 de persoane sunt în regiunea Ternopil, iar 144 dintre acestea se află în spital.

Aproximativ 30 de bolnavi sunt în stare gravă.

„Acest lucru este cauzat de faptul că oamenii nu înțeleg complexitatea bolii și gravitatea situației”, a declarat Vladimir Bogayçuk, într-o declarație de presă postată pe pagina de Facebook. Acesta a arătat că regiunea nu este pregătită să renunțe la carantină.

Acest caz aruncă în aer tot ce s-a scris până acum despre o posibilă reinfectare cu Covid. Spre exemplu, reinfectarea cu noul coronavirus este improbabilă, au susținut specialiști citați de cotidianul The New York Times. Aceștia susțin că, în cazurile reapariției rezultatelor pozitive la teste, este vorba de aceeași boală care nu s-a vindecat.

Relatările despre pacienți care păreau vindecați de COVID-19, dar a căror stare s-a înrăutățit după câteva săptămâni și au fost depistați din nou pozitiv la virusul SARS-CoV-2 i-au determinat pe medici să creadă că e vorba de o reinfectare sau de o recidivă a bolii, într-o formă mult mai severă. De cealaltă parte, cei infectați se tem că vor avea din nou coronavirus, dar cu simptome mult mai severe.

Potrivit experților care cercetează virusurile, aceste relatări sunt doar informații fără dovezi despre reinfectare.

Nu am auzit de vreun caz în care acest lucru să fie demonstrat fără dubiu, afirmă Marc Lipsitch, epidemiolog la Facultatea de Sănătate Publică T.H. Chan a Universității Harvard.

Poate fi posibil ca noul virus să afecteze de două ori aceeași persoană, dar este foarte improbabil ca acest lucru să se întâmple într-un interval scurt sau ca cineva să se simtă rău a doua oară, explică specialiștii.