Tarifele hotelurilor din Capitală şi cele de pe litoral au fost reduse, în 2009, cu până la 30%. Unităţile din provincie au reuşit să şi le menţină aproape de nivelul celor din 2008.

Pronosticurile formulate la începutul anului de oficialii din industria turismului s-au adeverit. Când va trage linia, industria autohtonă a ospitalităţii va avea anul acesta încasări mai mici cu aproape 30%. Una dintre cauze:  reducerea tarifelor de cazare cu procente cuprinse între 11%  şi 29% faţă de 2008.

Potrivit unui studiu realizat de Cap­tain Go, cele mai mari scăderi de tarife au fost înregistrate în Capitală, cea mai dinamică piaţă a ospitalităţii, dependentă în mare măsură de turismul de afaceri. Lovitura dată de criză acestui segment a dus la scăderea gradului de ocupare a hotelurilor cu până la 30-40% anul acesta, obligând hotelierii să opereze reduceri semnificative de tarife pentru a-şi păstra clienţii. Cei mai afectaţi au fost proprietarii unităţilor  de trei şi patru stele. Preţul mediu pentru o cameră dublă standard, cu mic dejun inclus şi fără alte îmbunătăţiri sau extraservicii la un hotel de patru stele a fost 160 de euro în 2008, înregistrând o scădere de 25% în 2009, până la 120 de euro. În cazul unităţilor de trei stele, tarifele s-au diminuat cu 29%, ajungând la un preţ mediu la recepţie de 86 de euro. „De menţionat că anumiţi hotelieri, în special din segmentul de patru şi cinci stele, sunt tentaţi să facă reduceri de tarife punctuale pentru anumite rezervări, din cauza scăderii gradului de ocupare“, spune Lavinius Marcu, fondatorul Captain Go. „Camera de hotel este un produs perisabil. Nu ai vândut-o, ai o pierdere; prin urmare, mai bine o vând cu mai puţin ca să-mi acopăr posibilele pierderi“, susţine şi Radu Enache, proprietarul reţelei Continental.

Provincia, cea mai mică scădere

176-37271-capital_19.jpgScăderea tarifelor pentru camere duble raportată de unităţile de cazare de pe litoral s-a simţit cel mai bine la hotelurile de trei stele: un minus de 27% faţă de 2008, de la 73 de euro media pe noapte, la 53 de euro. „Tarifele s-au redus pentru că a scăzut şi gradul de ocupare, cu până la 20%, pe durata întregii săptămânii“, explică situaţia Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Un grad de ocupare scăzut s-a înregistrat şi pe Valea Prahovei, unde patronii hotelurilor de patru stele şi-au diminuat preţurile, în medie, cu 23%. „Acest lucru este cauzat şi de faptul că piaţa evenimentelor de tip teambuilding sau conferinţe, care a ajutat hotelierii în ultimii doi ani, a scăzut cu până la 70% în 2009“, arată Mihai Râjniţă, secretar general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.  În schimb, hotelierii de pe segmentul de două şi trei stele nu au aplicat reduceri mai mari de 13% în 2009.

„Trebuie să ne uităm şi la volum. Sunt hoteluri care au scăzut tarifele, dar le-a crescut volumul, iar pensiunile au salvat gradul de ocupare total al regiunii“, explică Râjniţă.  Cei care şi-au conservat cel mai bine încasările din servicii hoteliere au fost patronii din provincie. Dacă pe segmentul de cinci stele scăderea medie a tarifelor a fost de 16%, la unităţile cotate cu două şi trei stele, scăderea a fost de 8% faţă de 2008. „În provincie, mixul între turismul de afaceri şi cel de leisure este mai echilibrat. Anumite zone, cum ar fi staţiunile balneo-climaterice, au reuşit chiar să menţină tarifele de anul trecut“, conchide Marcu.

Litoralul pentru toţi

176-37269-19_g1_63x22.jpgCazarea la unităţile de trei stele a devenit printre cele mai avantajoase. Preţurile s-au redus, în 2009, cu până la 27% faţă de anul precedent.

Valea Prahovei ţine de tarife

176-37270-19_g2_63x41.jpgTuriştii amatori de munte nu vor face mari economii dacă optează pentru hotelurile de două-trei stele din Sinaia şi Predeal .