Această cifră reprezintă mai mult de jumătate, adică circa 52% din populaţia lumii, estimată de ONU la 7,79 miliarde de persoane în 2020.

Provincia chineză Hubei şi capitala sa Wuhan, de unde a pornit epidemia de coronavirus, au fost primele care au instituit astfel de măsuri la sfârşitul lunii ianuarie. Pe măsură ce aceste teritorii revin treptat la modul de viaţă obişnuit, măsurile de izolare la domiciliu au fost adoptate peste tot în lume de la mijlocul lunii martie.

Cel puțin 4 miliarde de perosane

La data de 18 martie, peste 500 de milioane de persoane erau afectate de izolarea la domiciliu, mai mult de un miliard la 23 martie, peste două miliarde la 24 martie şi peste trei miliarde la 25 martie. Marți, cel puţin 4,06 miliarde de persoane, din cel puţin 97 de ţări şi teritorii, sunt chemate să rămână acasă.

Majoritatea – cel puţin 2,86 miliarde de locuitori din 53 de ţări şi teritorii – trebuie să se supună unui ordin de izolare la domiciliu obligatoriu.

Nicio regiune a lumii nu face excepţie: Europa (Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania), Asia (India, Nepal, Sri Lanka), Orientul Mijlociu (Irak, Arabia Saudită, Iordania, Liban, Israel), Africa (Africa de Sud, Maroc, Zimbabwe, Rwanda), America (o mare parte a Statelor Unite, Columbia, Argentina, Peru, Bolivia) sau Oceania (Noua Zeelandă).

În majoritatea cazurilor, este încă posibil ca locuitorii să-şi părăsească locuinţele pentru a merge la muncă, pentru a cumpăra produse de primă necesitate sau pentru a primi îngrijiri medicale.

Alte teritorii (cel puţin 13 cu 669 de milioane de locuitori) solicită populaţiei să rămână acasă, fără a lua totuşi măsuri coercitive. Acesta este cazul Mexicului, a principalelor state braziliene, a Iranului, Turciei, Germaniei, Ugandei sau Canadei.

Japonia s-a alăturat regulii

Totodată, marți, șapte regiuni japoneze, inclusiv Tokyo şi suburbiile sale, s-au alăturat acestei liste.

Cel puţin 24 de ţări sau teritorii (circa 495 de milioane de locuitori) au interzis circulaţia seara şi în timpul nopţii. Această măsură este foarte răspândită în Africa (Egipt, Kenya, Cote d’Ivoire, Burkina Faso, Mali, Senegal, Guineea, Togo, Sierra Leone, Mauritania, Gabon) şi în America Latină (Chile, Guatemala, Ecuador, Republica Dominicană, Panama, Puerto Rico).

Thailanda, Siria, Serbia şi Kuweit au instituit şi ele astfel de măsuri.

În cele din urmă, în cel puţin şapte ţări, oraşe principale, cu o populaţie totală de peste 30 de milioane de locuitori, au fost plasate în carantină, cu interdicţii de intrare şi ieşire. Este cazul, între altele, al capitalelor Kinshasa (RDCongo), Helsinki (Finlanda) sau Baku (Azerbaidjan)