Radu Miruță: Trebuie să adunăm 35 de miliarde până la finalul acestui an. Nu-i o opţiune, este o obligaţie

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a spus la TV că trebuie să adunăm 35 de miliarde până la sfârșitul anului și că nu e o alegere, ci o obligație, altfel România va avea probleme mai mari. El a explicat că pentru a strânge acești bani sunt mai multe metode: să reduci cheltuielile statului, să îmbunătățești colectarea taxelor și, pentru că timpul e scurt și primele două metode nu aduc bani imediat, să crești unele taxe care să afecteze cât mai puțini oameni.

Ministrul Economiei a spus că unii oameni spun că taxele îi afectează pe unii și nu pe alții și a recunoscut că e adevărat. El a spus că această situație nu a apărut din senin și că fiecare știe cine a condus țara și ce decizii s-au luat. România este ca un pacient bolnav, iar tratamentul dat până acum a fost greșit, dar acum trebuie să fim raționali și să aplicăm un tratament corect.

Radu Miruță a asigurat că aceste măsuri vor fi temporare, până când bugetul țării va fi pus pe picioare, după care se vor relaxa. El a mai spus că, dacă suntem sinceri, nu există altă soluție acum și că e nevoie de curaj să recunoaștem că situația e gravă, ca un pacient în terapie intensivă care are nevoie de un tratament corect, nu de măsuri făcute doar pentru campanie electorală. Acesta este ceea ce face Guvernul Bolojan.

„Pentru a aduna cele 35 de miliarde sunt mai multe componente. Una, să reduci din cheltuielile statului. A doua, să ai o colectare mai bună. Şi a treia, pentru că te strânge foarte mult timpul să aduni banii ăştia până la finalul acestui an, când primele două măsuri nu aduc banii imediat, ci mai degrabă încep să genereze bani anul viitor, să creşti nişte taxe. Şi ne-am uitat, care sunt taxele care pot fi crescute pentru a deranja, a afecta cei mai puţini dintre români?

E adevărat şi înţeleg, aşa este. (…) Nu este o opţiune. Din ce motiv am ajuns aici? Fiecare român ştie cine a condus ţara, ce decizii au fost luate, cum au fost luate. Am intrat la această masă cu obiectivul de a reduce din aceste cheltuieli. E un pacient bolnav România, astăzi. I s-a dat un tratament greşit, din punctul meu de vedere. Putem să spunem că ne uităm la el, bolnav, pentru că injecţia doare, sau putem să spunem că suntem raţionali, ne-am făcut şcoala la timp, pe momentul actual, aceasta e soluţia.

Va fi o chestiune temporară, până când bugetul ţării va fi redresat, după care aceste măsuri vor fi relaxate. Astăzi, dacă este să fim cinstiţi cu noi înşine, fără să ne mai uităm la cei care au generat problema asta, nu este o altă soluţie. Opţiunea este între care să fie taxele, dar a nu fi aceste taxe este o păcăleală care nu rezolvă problema.

Trebuie să avem curaj să spunem că pe patul de la terapie intensivă este un pacient care are nevoie de un tratament corect. Nu de un tratament dat de campanie electorală, care nu adresează problema principală a lui. Asta face acest guvern, Ilie Bolojan”, a precizat oficialul român.

Procesul de reducere a cheltuielor statului încep să producă bani la buget de anul viitor, nu de anul acesta

El a spus că măsurile de a reduce cheltuielile și de a colecta mai bine taxele vor avea nevoie de timp să dea rezultate. Ministrul Economiei a explicat că guvernul trebuie să înceapă cu o creștere de taxe, în același timp cu celelalte măsuri, chiar dacă această creștere se simte mai tare și deranjează mai mult. Banii de pe urma reducerii cheltuielilor statului și a unei colectări mai bune la TVA vor începe să apară abia de la a doua parte a anului viitor, pentru că digitalizarea ANAF, schimbarea conducerii și reducerea cheltuielilor au nevoie de timp să funcționeze.

El a spus că aceasta este povara pe care trebuie să o acceptăm dacă vrem să rezolvăm problema. Altfel, putem continua să vorbim doar ca în campaniile electorale și să amânăm măsurile până când nu se mai poate face nimic. Nu toate greșelile pot fi reparate și nu oricând poți recupera ce s-a pierdut. România a ajuns aproape de o limită importantă, iar aceste măsuri încearcă să corecteze greșelile și iresponsabilitățile făcute în trecut de conducerea politică.

„Asta e cumva o provocare grea acestui guvern. Trebuie să înceapă cu o creştere de taxe în paralel cu celelalte măsuri, însă creşterea de taxe urlă mai tare, doare mai tare. Se vor aduna bani, pe proiecţia pe care ministrul de finanţe a făcut-o, din reducerea cheltuielor statului şi din o colectare mai bună la TVA, începând cu a doua parte anului viitor. Pentru că digitalizarea ANAF, schimbarea conducerii ANAF, procesul de reducere a cheltuielor statului încep să producă bani la buget de anul viitor, nu de anul acesta.

Ăsta e păcatul pe care trebuie să-l ducem în spate, dacă vrem cu adevărat să ne uităm la rezolvarea problemei. Altfel putem să continuăm discursul de campanie electorală, să prelungim aceste măsuri până când, la un moment dat, nu mai poţi să te întorci.

Nu orice greşeală este reversibilă. Nu oricând poţi să recuperezi ceea ce ai făcut. Deja suntem într-o limită destul de mare, încercând cu nişte măsuri să corectăm nişte iresponsabilităţi, le-a zis eu, care au fost gestionate în trecut de conducerea politică a acestei ţări”, a completat el.