Cătălin Predoiu, a avut în data de 19 noiembrie o întâlnire de lucru în sistem de videoconferinţă cu directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cu directorii de penitenciare din toată ţara, conform unui comunicat al Ministerului Justiției.

Necesitatea măsurilor anti-COVID

Subiectul principal al discuțiilor a fost necesitatea implementării, în continuare, în penitenciare a măsurilor anti-COVID stricte.

„Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat că măsurile gândite la începutul pandemiei de Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru protejarea vieţii deţinuţilor şi a angajaţilor din sistemul penitenciar, au avut drept rezultat faptul că, timp de aproape 9 luni, ANP a înregistrat zero infectări în rândul deţinuţilor.

Acest lucru a fost remarcat şi de miniştrii de justiţie din alte ţări, care s-au informat cu privire la măsurile luate în sistemul penitenciar românesc pentru combaterea pandemiei şi protejarea deţinuţilor şi a personalului administraţiei, în spiritul schimbului de experienţă şi de bune practici, transmiţând, în acelaşi timp, felicitări poliţiştilor români de penitenciare. (…) Din păcate, în ultima lună, au apărut primele cazuri de infectări în rândul deţinuţilor, însă cifra se menţine la un nivel rezonabil”, scrie în comunicat.

De asemenea, Cătălin Predoiu le-a transmis responsabililor din sistemul penitenciar că, în continuare, priorităţile sunt protejarea vieţii deţinuţilor şi a angajaţilor din sistem, precum şi păstrarea nivelului de disciplină şi de securitate.

„Cu toţii trebuie să fim conştienţi de faptul că avem obligaţii şi răspunderi suplimentare pe fondul pandemiei de COVID-19. Le-am solicitat directorilor din sistemul penitenciar să discute mai aplicat cu subordonaţii lor responsabilitatea propriei protecţii şi în afara programului de lucru, în viaţa socială desfăşurată în afara unităţilor de penitenciar, care trebuie să conştientizeze că au pe mână mii de vieţi şi să evite contaminarea din exterior a unităţilor.

Comunicarea cu deţinuţii a nevoii de a respecta toate regulile de prevenţie şi disciplina de fier vor rămâne în continuare cheile menţinerii sub control a acestei situaţii speciale. Menţineţi, ca şi până acum, prioritatea protejării vieţii şi a sănătăţii deţinuţilor şi a angajaţilor administraţiei!’, a transmis ministrul Justiţiei, conform comunicatului.