Preţul unei doze de vaccin împotriva virusului gripei A H1N1 va fi cuprins între 2,5 şi 20 de dolari, în funcţie de bogăţia ţării care îl achiziţionează, anunţă un oficial din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Ţările cu venituri mari vor putea plăti între 10 şi 20 de dolari pe doză, ţările cu venituri medii vor plăti cu 50 la sută mai puţin, iar cele sărace şi mai puţin”, explică medicul Marie-Paule Kieny, specialist la OMS.

„Primele doze de vaccin vor fi puse la dispoziţie în septembrie. Dar vaccinurile nu vor acoperi întreaga populaţie”, avertizează Kieny.

„Nu trebuie să fim obsedaţi de acceste vaccinuri, căci există şi alte măsuri, cum ar fi respectarea distanţei de precauţie între persoane, închiderea şcolilor, evitarea aglomeraţiilor, antibioticele şi igiena personală. Nu este vorba de o boală cu o mortalitate de sută la sută, majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc se fac bine”, explică expertul OMS.

„Vom încerca să permitem ţărilor să aibă acces cât mai mult posibil la acest vaccin, cel puţin pentru funcţionarea sistemelor de sănătate, dar nu există stocuri pentru vaccinarea întregii populaţii a lumii”, insistă Kieny, exprimând speranţa că vaccinul va funcţiona chiar şi dacă virusul va suferi mutaţii.

„Dar dacă virusul se schimbă prea mult, vom avea nevoie de un nou vaccin”, avertizează specialistul.

SURSA: Mediafax