Toti stim proverbul care spune ca cine fura azi un ou maine fura un…bou. Dar ce te faci cand furturile implica anumite costuri, care de cele mai multe ori depasesc prejudiciile propriu zise? Si aici ne referim la costurile care vin o data cu instrumentarea dosarului la parchet si mai apoi, cele din faza judecatii. Un recidivist din Vrancea, cu un cazier mai mult decat impresionant, a scos din buzunarul statului, numai pana acum, o suma de cel putin 15 ori mai mare decat valoarea bunului pe care l-a sustras. Si aici am calculat doar onorariile avocatilor din oficiu!Potrivit Protocolului privind stabilirea onorariilor avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, incheiat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei, avocatii din oficiu primesc sume incepand de la 100 de lei si ajungand la maxim 500. 

Tragand linie, un onorariu mediu e de 200 de lei. Iar in cazul de fata, prejudiciul creat nu trece de 20 de lei. Prejudiciu modic, reprezentand… valoarea gainii sustrase din cotet. Daca n-ar fi trist ar fi de-a dreptul hilar, cum statul scoate din buzunar o suma exorbitanta comparativ cu valoarea pagubei. Paguba care de altfel a si fost recuperata, nu ne-am lamurit inca daca in integralitatea ei si in aceeasi stare in care a fost sustrasa din cotet. Cotet care, culmea, era si pazit cu un sistem de alarma artizanal!

Revenind insa la….gainile noastre, infractorul-gainar e un client vechi al instantelor si al sistemului penitenciar. Dovada si ca autoritatile au facut cateva demersuri prin penitenciare pentru a gasi inculpatul, care se pare ca trece dintr-o pedeapsa cu inchisoara la alta. Chiar si gaina din cotetul monitorizat a furat-o la doar cateva luni de la liberare.

Si chiar daca prejudiciul a fost recuperat de partea vatamata, fapta gainarului a lasat in urma alte prejudicii. Banii cheltuiti la urmarirea penala si la judecata, cu tot cu hartii, citatii, adrese si onorarii.

Sursa: avocatura.com