Riscul apariţiei unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu serul de la AstraZeneca i-a făcut pe foarte mulţi români să renunţe la imunizarea cu serul produs de compania anglo-suedeză.

Românii se tem de tromboze după vaccinare, însă ele apar mult mai des în timpul infectării cu coronavirus!

Totuşi, medicii indică foarte clar că riscul formării acestor cheaguri este infim după vaccinare. Pe de cealaltă parte, infectarea cu COVID-19 prezintă un risc cu mult mai mare de a dezvolta aceste tromboze!

Boala provocată de noul coronavirus duce la un deficit de trombocite la peste 40% din pacienți. Cei care ajung la spital cu forme grave de COVID-19 au deficit de trombocite în 95% din cazuri, deficit apărut în urma formării cheagurilor, spun medicii.

“Când aş trece prin boală, aş avea o probabilitate mai mare de avea evenimente, inclusiv cele legate de tromboze, care apar relativ frecvent în timpul infecţiei cu SARS-COV-2”, a explicat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul “Matei Balş” din Capitală, pentru emisiunea “Ce se întâmplă, doctore?”.

Femeile însărcinate şi cele care folosesc medicamente contraceptive, risc crescut de tromboză

Un alt risc mult mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge, faţă de vaccinarea cu AstraZeneca, apare la femeile care folosesc pastile contraceptive.

În cazul medicaţiei contraceptive, pot apărea astfel de efecte secundare la una din 1.000 de persoane, în timp ce doar una din 250.000 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 riscă o tromboză, scrie dcnews.ro.

Femeile însărcinate sunt şi ele predispuse la o astfel de afecțiune, având în vedere că, în timpul sarcinii, organismul secretă mai mulți hormoni de estrogen şi progesteron. Aceşti hormoni modifică membrana celulelor, iar odată modificată, celulele au tendința de a se lipi unele de altele.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog, explică: ”În sarcină se produc cantităţi foarte mari din cele două categorii – şi estrogen şi progesteron, au caracteristici din hipercoagulare. Prin definiţie duc la producerea de cheaguri, de trombi.

Sarcina este o producătoare foarte mare de estrogen şi progesteron, deci e ea însăşi. Riscul de a face cheaguri este mai mare la o gravidă decât după vaccinarea anti-COVID! Nu înseamnă că nu mai trebuie să naştem pentru că ne este teamă de acest efect de cheaguri.”

Sursa foto: Dreamstime