In general, exista o corelare intre veniturile medii dintr-un oras si preturile practicate acolo. Mai exact, cu cat o zona este mai prospera economic, cu atat sunt mai mari sansele ca viata acolo sa fie scumpa.

De zeci de ani, occidentalii se muta la tara, pentru ca pot cumpara, cu banii pe care i-ar da pe un apartament inghesuit in Londra, Roma sau Paris, o casa spatioasa cu gradina. si in Romania diferentele legate de costul vietii se observa din ce in ce mai mult. si nu e vorba doar de deosebirile dintre oras si sat sau dintre orasele mari si cele cu 10-20.000 de locuitori, dar si de decalaje, uneori importante, intre localitati de aceeasi marime.


Pentru a realiza un clasament cat mai aproape de adevar al costului vietii in orasele de peste 150.000 de locuitori din Romania, am luat in calcul 23 de criterii: pretul unei beri (0,5l); pretul unei pizza; pretul unei ciorbe de burta – toate in localuri medii; pretul unei paini de 350-500 de grame; pretul oualor, carnii de porc in carcasa, a branzei telemea, a cartofilor; pretul unui kilometru cu taxiul, al unei calatorii cu transportul in comun, al unui abonament lunar pe toate liniile, respectiv al unei ore de parcare; pretul mediu pentru spalatul exterior si interior al unui autoturism, pentru curatatul unui sacou, pentru vizionatul unui film la cinema, pentru o ora la internet cafe; pretul abonamentului la televiziunea prin cablu; chiria medie pentru o garsoniera, pretul mediu al unui apartament cu doua camere, pretul mediu al unui metru patrat de teren – toate in zona semi-centrala; nivelul principalelor taxe si impozite locale pentru anul 2006.


Rezultatele nu au fost tocmai surprinzatoare: pe primul loc se situeaza Clujul, unde preturile au explodat dupa fenomenul Caritas si au ramas la un nivel inalt, “incurajate” de investitorii straini, dar si de numarul mare de studenti. Urmeaza Constanta, port si, trei-patru luni pe an, capitala turistica a tarii. Aradul, Oradea si Timisoara sunt principalele porti de intrare in Romania dinspre Vest, atragand numeroase investitii straine, iar Ploiestiul este situat intr-o pozitie favorabila. “Chiar daca pentru cetateni nu e o pozitie foarte placuta, probabil ca e normal ca intr-un oras mare si dezvoltat economic sa creasca si preturile”, spune consilierul local ploiestean Ion Eparu. De cealalta parte se gasesc orase cu o viata economica mai putin intensa, cum ar fi Galati, Braila ori Craiova.
“O pozitie mai inalta in clasament arata ca a existat o competitie stransa pentru factorii de productie din zona, de la imobiliare la forta de munca, ceea ce a dus la existenta unor sume mai mari de bani in buzunarele localnicilor. In consecinta, si costul vietii a putut creste”, explica Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


Dar acest lucru nu e valabil neaparat in toate cazurile. Pozitia destul de buna a Bacaului, de exemplu, poate fi explicata mai mult prin numarul foarte mare de localnici plecati sa lucreze in strainatate (cu precadere in Italia) decat printr-o concurenta puternica pe piata investitiilor sau pe cea a muncii. “si pe plan mondial exista, de multe ori, diverse deviatii in ceea ce priveste raportul dintre costul vietii si viata economica. Poate fi vorba de protectionism, de o anumita dinamica a dezvoltarii, care strange intr-un singur loc majoritatea afacerilor dintr-o intreaga regiune si asa mai departe”, spune Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Academice Romane (SAR). Moscova este un bun exemplu in acest sens, metropola fiind printre primele cele mai scumpe 30 de orase din lume. De asemenea, in anumite centre urbane din lumea a treia costul vietii este mai ridicat decat in unele metropole din Europa, desi este evident ca, din punctul de vedere al calitatii vietii, acestea din urma sunt mult mai bine plasate.



O pozitie mai inalta in clasament arata ca a existat o competitie stransa pentru factorii de productie din zona, ceea ce a dus la existenta unor sume mai mari de bani in buzunarele localnicilor.

Florin Pogonaru,

presedintele AOAR





CELE MAI SCUMPE ORASE DIN ROMANIA


1. Cluj

2. Constanta

3. Arad

4. Ploiesti

5-6. Oradea

Timisoara

7. Targu Mures

8. Brasov

9. Bacau

10. Sibiu

11-12. Iasi

Pitesti

13. Craiova

14. Braila

15. Galati

Cum si de ce variaza preturile principalelor produse si servicii

In doua orase de marimi comparabile, situate la 100 de kilometri distanta unul de celalalt, diferentele de cost pentru acelasi bun pot ajunge pana la 300%

E usor sa cataloghezi orasele in scumpe si ieftine. In realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate. Cu cat studiem mai in detaliu preturile vom observa ca exista localitati in care transportul e ieftin, dar mancarea e scumpa, altele unde taxele locale sunt la nivelul minim, dar piata imobiliara se apropie de valori occidentale, altele in care sa mergi la film te costa mai mult de zece lei, dar o bere in barul de langa cinematograf este numai doi lei.

Mancarea e scumpa la Cluj, Arad, Constanta si Pitesti

Fie ca e vorba de preturile din restaurante ori baruri, fie ca e vorba de cele din magazine ori piete, Clujul se situeaza pe primul loc. Destul de aproape se situeaza Aradul, unde comunitatea de oameni de afaceri italieni a jucat un rol important in ridicarea stachetei in alimentatia publica. La Constanta este vizibila tot timpul anului influenta sezonului estival, cand preturile din localuri si magazine alimentare o iau razna, in timp ce la Pitesti mecanismele care fac ca ouale, telemeaua sau cartofii sa fie printre cele mai scumpe din tara sunt destul de greu de deslusit. Se pare ca gurmanzii din Craiova si Braila au cea mai dulce viata, cele doua orase oferind cea mai ieftina mancare.

Constanta si Clujul, campioni si pe piata imobiliara

Constantenii si clujenii platesc cele mai mari preturi si cand vine vorba de piata imobiliara. Inchinarea unei garsoniera in aceste orase, nu ultracentral, poate ajunge usor la 200 de euro pe luna, asta in timp ce in Galati, Sibiu, Oradea ori Iasi aceeasi garsoniera poate fi gasita si sub 100 de euro. Diferentele sunt mari si in ceea ce priveste cumpararea unor terenuri sau imobile. Dar lucrurile ar putea sa se schimbe, in unele cazuri destul de repede. “Am observat ca oamenii prefera sa cumpere mai degraba teren si apoi sa isi construiasca o casa. Astfel, ne asteptam ca anul acesta, la Iasi, preturile, mai ales in zonele de la margine, care sunt si cele mai cautate, sa se majoreze cu pana la 25%, de la circa 15 euro pe metrul patrat”, spune Vasile Potlog, agent imobiliar in cadrul companiei Velis Imobiliare.


Cele mai mici taxe locale, in Sibiu si Pitesti si la taxele locale exista deosebiri fundamentale. Daca valoarea de referinta pe baza careia se calculeaza impozitul pe cladiri merge de la 669 la 870 de lei pe metrul patrat, variatiile in cazul impozitului pe metrul patrat de teren intravilan sunt si mai mari. Astfel, daca in Sibiu si Pitesti acesta este de 0,54 lei, in Targu Mures, de 0,56 lei, iar in Galati, de 0,58 lei, impozitele platite de aradeni sunt de 0,85 lei pe metrul patrat, iar in Oradea pot ajunge la 0,79 lei, in functie de suprafata proprietatii. si taxa pe autoturisme este diferita: in noua din cele cincisprezece orase studiate este de sapte lei pentru fiecare 500 de centimetri cubi, dar in Craiova este de 11 lei, iar in Arad ajunge la 18 lei.

Brasovenii si craiovenii calatoresc ieftin

Transportul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii intr-un oras mare. De aceea, este foarte important cat costa o calatorie cu autobuzul, tramvaiul ori troleibuzul (1-1,30 lei), un abonament pe toate liniile (intre 25 si 100 de lei pe luna), dar si parcarea in locurile cu plata (pana la trei lei pe ora in Cluj).


Mult mai des utilizate decat in Bucuresti sau in orasele mai mici, taxiurile au si ele preturi diverse. In Brasov acestea circula cu sub 0,80 lei pe kilometru, iar in Craiova tarifele sunt asemanatoare: 0,80-0,85 lei. “Avem preturi mici pentru ca majoritatea masinilor sunt Tico si Matiz: sunt ieftine si consuma putin”, explica dispecera de la Taxi Contact Craiova. Sub un leu pe kilometru costa taxiurile din Arad, Ploiesti si Pitesti, in timp ce in Bacau, Galati ori Iasi preturile ajung la 1,20 lei.

In Ploiesti se plateste cel mai scump abonament CATV

Unele servicii au preturi destul de asemanatoare indiferent daca sunt prestate la Iasi sau in celalalt colt al tarii, la Timisoara. Este cazul spalatoriilor de masini, unde pretul pentru exterior si interior se invarte in jur de 15 lei. si Internet cafe-urile incaseaza cam la fel in toata tara – 1-1,50 lei pe ora in cazul celor fara pretentii din punctul de vedere al dotarii, vitezei de conectare si ambiantei pana la trei-patru lei in cazul celor care ofera conditii mai bune.


Diferente mari apar, insa, in cazul cinematografelor. In Constanta un bilet ajunge la 15 lei, iar in Sibiu si Brasov pana la 12 lei, in functie de locatie si de ziua si ora vizionarii. In orasele unde au ramas deschise unul, maximum doua cinematografe, preturile variaza mai putin si se situeaza, in general, pe doua paliere: 4-5 lei in Iasi, Bacau, Galati sau Craiova, respectiv 7-8 lei in Pitesti, Arad sau Cluj.
si pretul abonamentului la televiziunea prin cablu pentru pachetul de baza variaza mult. In general, este vorba de compania care domina piata locala: daca este RCS, aceasta incaseaza 21,4 lei pe luna, indiferent de localitate (de exemplu, Arad, Sibiu, Craiova, Pitesti ori Oradea), dar daca este vorba de UPC Astral, tariful este mereu altul. In Ploiesti se plateste cel mai mult (31,50 lei), urmand Bacaul (31 de lei), Clujul (30,50 lei) si Brasovul (30 de lei).


si curatatoriile chimice practica tarife mult diferite. Daca in Iasi curatatul unui sacou costa 4, 6 lei, iar in Constanta 5,5 lei, acelasi serviciu se taxeaza cu de circa trei ori mai mult la Brasov, Bacau, Galati (15 lei) ori Craiova (14 lei).

PRETUL MEDIU AL UNUI APARTAMENT CU 2 CAMERE

Constanta (euro) 42.500

Cluj 40.000

Sibiu 37.500

Brasov, Craiova, Targu Mures 35.000

Ploiesti, Timisoara 32.500

Arad, Bacau, Galati, Iasi, Oradea 30.000

Braila, Pitesti 25.000

Sursa: Agentii imobiliare

VALOAREA IMPOZABILA PE MP DE CLADIRE

Oradea (RON) 870

Ploiesti 836

Constanta 797

Targu Mures 735,9

Iasi 703

Arad, Bacau, Brasov, Braila, Cluj, Sibiu, Craiova, Galati, Pitesti, Timisoara 669

Sursa: ADMINISTRATIA LOCALA

CAT DE SCUMP E BUCURESTIUL?

Daca ar fi fost luata in calcul, metropola de pe Dambovita nu s-ar fi situat pe treapta intai
a podiumului.

Capitala nu a fost inclusa in clasamentul celor mai scumpe orase, avand in vedere unicitatea sa: din punctul de vedere al populatiei, este de circa sase ori mai mare decat Constanta ori Iasi (cele mai mari orase dintre cele 15 studiate); suprafata sa este, de asemenea, mult mai mare decat a oricaruia dintre centrele urbane cu peste 150.000 de locuitori; iar nivelul veniturilor pe cap de locuitor este de circa 1,5 – 2 ori mai mare.


Merita, totusi, vazut unde s-ar fi situat Bucurestiul in acest clasament. Spre surprinderea multora, Capitala nu este cel mai scump oras din Romania, cel putin nu din punctul de vedere al criteriilor si metodologiei utilizate de noi. El s-ar situa pe locul al doilea, dupa Cluj, si cu putin inaintea Constantei. Bucurestiul este, intr-adevar, cel mai scump cand vine vorba de baruri si restaurante, parcari cu plata sau imobiliare si unul din cele mai scumpe la capitolul servicii de taximetrie, cinematografe, televiziune prin cablu sau impozite pe terenul intravilan. Insa alte costuri, ca cel al painii si al altor alimente de baza, al abonamentului pentru transportul in comun, al curatatoriilor chimice ori al impozitelor pe cladiri si autovehicule, sunt printre cele mai mici din tara.

Cele mai scumpe orase din lume

Potrivit unui studiu dat publicitatii la inceputul lunii februarie de Economist Intelligence Unit (EIU), Bucurestiul se situeaza pe locul 95 in randul celor mai scumpe metropole din lume pe anul 2005. Capitala Romaniei a facut un salt de 14 pozitii fata de clasamentul valabil pe 2004. Majoritatea marilor orase din estul Europei s-au clasat mai sus: Moscova pe 29, Praga pe 58, Varsovia pe 63, Budapesta pe 77, Kievul pe 82. Doar Belgradul (locul 107) si Sofia (locul 110) sunt mai ieftine decat Bucurestiul.


In clasamentul general, pentru prima oara din 1991, primul loc nu mai este ocupat de Tokio. Capitala Norvegiei, Oslo, a obtinut in 2005 destul de indoielnica onoare de a se situa pe prima treapta. De altfel, opt din primele zece cele mai scumpe orase sunt europene, iar dintre acestea doar Parisul face parte din zona euro.

AU FOST UTILIZATE INFORMATII DE LA CORESPONDENTII NOSTRI MALIN BOT – TIMISOARA, DANA CIURARU – IASI SI BIANCA POPA – BRASOV.

LE MULTUMIM COLEGILOR DE LA “MONITORUL DE GALATI” SI “ZIARUL DE BACAU”