mare, in functie de locul preferat de petrecere a vacantelor sau chiar weekend-urilor din zilele toride, de vara.Multi aleg muntele, pentru ca in afara de sezonul verii, exista si sezon de iarna, cu mers la schi si, in plus, se poate petrece timpul liber in sanul naturii si primavara, si toamna.Ca urmare a interesului din ce in ce mai mare al investitorilor, anumite zone turistice au atins praguri maxime de pret si sunt aproape inchise. De exemplu, potrivit lui Zoltan Haller, de la agentia Zoltim, in statiunea Poiana Brasov, de doi ani s-a ajuns la nivelul maxim de 150 euro/mp, peste care insa nici un cumparator nu este dispus sa treaca. Oferta de terenuri construibile este din ce in ce mai mica. Preturile raman insa prohibitive pentru majoritatea romanilor, chiar daca dispun de mijloace financiare peste medie. In aceasta zona, se acorda autorizatie de construire doar daca terenul are peste 1.000 mp, ceea ce inseamna din start un investitor capabil sa aduca minimum 150.000 euro numai pentru achizitia terenului. De aceea si preturile vilelor de vanzare in Poiana Brasov sunt foarte mari, depasind frecvent 300.000 euro. Pe de alta parte, exista foarte multe zone montane care au un potential imens, dar care nu sunt atat de cunoscute de romani si de straini. Fie ca au acces inca greoi, fie ca dispun de prea putine servicii (restaurante, transport local etc.) sau ca se afla in regiuni cu populatie foarte saraca, ele raman deocamdata in umbra. Incet, incet, acestea vor iesi la lumina, o data cu construirea autostrazii Bucuresti –Brasov–Oradea si prin dezvoltarea unor programe regionale bazate pe finantari europene. Astfel de exemple sunt zona Tarcaului, in Moldova, Rucar si Zarnesti pe langa Brasov, localitatile si statiunile cu apa termala din Apuseni. Ca acestea exista foarte multe, inca nedescoperite de investitori.

Zonele montane de lux inca atrag investitori
In ultimii zece ani, s-au dezvoltat intr-un ritm alert in principal statiunile de pe Valea Prahovei – Sinaia, Predeal, Busteni si Azuga, Poiana Brasov, dar si Gura Humorului. De curand, o evolutie similara a avut-o si zona Bran-Moeciu, aproape prinzandu-le pe celelalte din urma la preturi si numar de case noi. La inceput, s-au construit vile noi in interiorul statiunilor sau in imediata lor apropiere, dar mai apoi casele si pensiunile noi au urcat din ce in ce mai sus pe culmile muntilor.In anii 1994-1995, preturile la terenuri erau foarte mici – sub cinci dolari pe metru patrat – si ca tip de constructii se realizau in principal vile foarte mari, greu vandabile astazi. Terenurile aferente erau foarte generoase – peste 1.000 mp, ajungand chiar la 5.000-6.000 mp. Intre timp, proprietarii vilelor au tot vandut din terenurile de pe langa acestea, astfel incat constructiile sunt, in unele zone de pe Valea Prahovei, atat de inghesuite, incat nu se mai poate face un gratar fara sa stie vecinul. Preturile terenurilor au crescut incontinuu, astazi gasindu-se cu greu pe Valea Prahovei o parcela cu utilitati sub 30 euro/mp. In zona Bran-Moeciu, potrivit ofertelor agentiei Zoltim, cu greu se mai gasesc terenuri sub 15 euro/mp, care sa dispuna de toate utilitatile – apa, curent electric, canalizare etc. In Moldova, cea mai dezvoltata zona turistica in care s-a construit foarte mult in ultimii ani este Gura Humorului. Foarte aproape de Manastirea Voronet, cea mai vizitata de turisti si intr-un cadru natural deosebit, zona creste de la an la an si o data cu numarul caselor de vacanta si al vilelor, urca si preturile terenurilor. De exemplu, aici se vand cele mai bune loturi – cu vedere spre manastire si cu utilitati, in medie, la 15 euro/mp. Case noi de vanzare sunt pentru toate buzunarele, de la cabane mici de lemn de 20.000-25.000 euro, pana la vile cu finisaje de lux, la peste 80.000 euro (precum cea din imagine). Bogdan Chihodaru, director al companiei imobiliare Terra, afirma insa ca mai exista si terenuri mari, acum pasuni, fara utilitati, care se pot cumpara angro de catre investitori, cu cate 7.000-8.000 euro un hectar (10.000 mp).

In zonele dezvoltate, conteaza calitatea serviciilor …
· Cele mai scumpe zone montane sunt statiunile Poiana Brasov si Predeal, unde terenurile foarte bune se situeaza intre 70 si 150 euro/mp (la valori similare din centrul marilor orase resedinta de judet).
· S-au structurat deja zone distincte:
1. zone de lux, preponderent cu hoteluri si vile ultrasofisticate, ale caror preturi pornesc de la 100.000 euro, in Sinaia si Predeal, si 300.000 euro, in Poiana Brasov.
2. zone agroturistice (Gura Humorului, Bran-Moeciu), cu preturi de 400-600 euro/mp construit
Ca servicii, in afara de cele ale hotelurilor, exista si partii de schi, firme care organizeaza drumetii sau expeditii – cu masini de teren, pe timp de vara. si la capitolul magazine stau bine: reprezentante ale unor firme de marca vand haine, incaltaminte si accesorii sport.

Zonele necunoscute – potential si risc mari
De zone precum Tarcau, Fundata, Plaiul Foii sau Sacaramb, Bau Potoc, foarte putini romani au auzit. Fie ca se afla in regiunile Ardeal, Moldova sau Banat, unele din aceste amplasamente sunt foarte aproape de zone turistice foarte dezvoltate, dar cu preturi la terenuri de zece-cincisprezece ori mai mari. De exemplu, zona Fundata este in apropiere de Brasov, iar Sacaramb, de statiunea Geoagiu. Unele dintre aceste zone noi au fost descoperite de curand de catre investitori, iar preturile sunt in crestere. In zona Tarcaului, din Moldova, investitorii au dat tonul si, in afara de vile proprietate privata, au aparut pensiuni si facilitati pentru turisti, precum terenuri de tenis sau locuri amenajate pentru pescuit. Terenurile in aceasta zona si spre Manastirea Neamtului pornesc de la 6.000-7.000 euro un hectar si ajung deja la 10 euro/mp, intre vile, pentru suprafete mai mici.Pe langa aceste regiuni deja cunoscute, exista inca nenumarate zone montane incredibil de frumoase, unele cu infrastructura de turism, care raman in asteptare. „In Muntii Apuseni, exista cateva sate foarte aproape de Deva, unde apa termala curge prin paraurile din gradinile caselor de vanzare. Poti cumpara o gospodarie cu izvor propriu de apa termala la 200 milioane de lei”, afirma Florin Negoita, director al agentiei imobiliare Infocasa. In rest, preturile terenurilor pornesc de la cinci euro metrul patrat si ajung la 10 euro metrul patrat in Muntii Retezat.Nu peste tot la munte curge lapte si miere. De exemplu, zona Cincis, de langa orasul Hunedoara, este extraordinara – lac curat, situat intre munti, cai de acces asfaltate. Cativa investitori au tatonat zona, potrivit afirmatiilor lui Florin Negoita, dar interesul scazut al turistilor i-a indepartat. „Orasul este destul de sarac, iar zona putin cunoscuta in tara si strainatate”, declara reprezentantul agentiei Infocasa. „Un australian a cumparat un schi-jet si-si petrece vara acolo, dar in rest sunt putini oameni cu bani care viziteaza locul”, completeaza apoi. Morala: nu peisajul atrage turistii, ci tonul il dau preferintele oamenilor cu bani, care vin sa cheltuiasca numai acolo este „in voga”.

…Iar In zonele noi, accesibilitatea !
· Preturile terenurilor in zonele noi pornesc de la 0,5 euro/mp si ajung la un maximum de 10-15 euro/mp
· Preturile caselor variaza foarte mult si pornesc de la 5.000 euro, pentru case vechi, batranesti; casutele noi de vacanta de lemn costa intre 15.000 si 35.000 euro; iar vilele noi au preturi intre 50.000 si 60.000 de euro
· In zonele montane unde abia apar primele vile si infrastructura – cai de acces, curent electric, apa, gaze etc. – este la inceput
· Casele de vacanta din 2000-2004 pentru folosinta unei familii si a prietenilor acesteia sunt mai mici, de maximum trei-patru camere, de maximum 150 mp si sunt construite partial din lemn.