“Suntem hotărâţi să le facilităm conaţionalilor noştri să-şi cumpere prima casă şi de aceea îi vom împiedica pe speculatorii străini să cumpere case şi să ducă preţurile în sus”, a anunţat într-un comunicat politiciana laburistă, învestită săptămâna trecută în funcţie. 

Guvernul condus de Jacinda Ardern intenţionează să introducă un amendament la legea investiţiilor străine în care clădirile rezidenţiale vor fi calificate drept un subiect “sensibil” şi prin urmare numai neozeelandezii vor putea cumpăra locuinţele existente. Excepţie vor face australienii, neozeelandezii beneficiind de drepturi similare în Australia. 

În ultimii ani, Noua Zeelandă se confruntă cu o criză a locuinţelor. Imigraţia record a determinat creşterea cererii de locuinţe, într-un ritm cu care sectorul construcţiilor nu poate ţine pasul, iar în consecinţă preţurile caselor au crescut cu 50% în ultimii 10 ani, în timp ce proporţia celor care deţin în proprietate locuinţe a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 65 de ani. 

AGERPRES