Aceasta este prima desemnare de şef al executivului după "revolta umbrelelor" din 2014, care a scos zeci de mii de persoane în stradă pentru a cere, în van, un veritabil sufragiu universal pentru acest scrutin. 

Teritoriul semiautonom al Hong Kong-ului se bucură teoretic, până în 2047, de libertăţi necunoscute pe partea continentală a Chinei, în virtutea principiului "o ţară, două sisteme", care a ghidat retrocedarea acestui teritoriu de către Marea Britanie, în 1997. Însă după 20 de ani, numeroşi locuitori sunt de părere că Beijingul îşi sporeşte dominaţia într-o serie întreagă de domenii, cum sunt politica, mass-media şi educaţia. 

Şeful guvernului aflat la sfârşit de mandat, Leung Chun-ying, este un personaj detestat, denunţat ca fiind marioneta Beijingului. El va mai conduce guvernul din Hong Kong până în iulie. 

Comitetul electoral este format din 1.194 de membri reprezentativi ai unor grupuri de interese – sport, imobiliare, agricultură, arte – în mare parte favorabili Chinei. Doar un sfert dintre ei provin din tabăra democrată. 

Carrie Lam a câştigat scrutinul, potrivit unei numărători a mass-media, cu 700 de voturi, comparativ cu cele mai puţin de 400 acordate principalului său rival John Tsang, considerat tot din sistem, însă mai moderat. 

Eşuarea mişcării din 2014, absenţa reformelor politice şi ceea ce este considerat o ingerinţă crescândă din partea Beijingului au declanşat îndemnuri la autonomie în Hong Kong, chiar la independenţă, spre marea nemulţumire a Chinei. (Sursa: Agerpres)