Mai multe sute de chinezi au manifestat in fata magazinelor Carrefour din China, pentru a protesta fata de decizia politica a Frantei de a sustine pozitia Tibetului. Vestile nu sunt tocmai bune pentru lantul hypermarketuri francez, care este in ultimele zile vazut drept „reprezentantul” politicii franceze si in acelasi timp tinta tuturor nemultumirilor.

Manifestantii au strigat sloganuri anti-Carrefour, anti-franceze si anti-independenta Tibet, in fata magazinelor din regiunil Changsha, Fuzhou si Shenyang.

Cu toate acestea, de Ziua Muncii, magazinele Carrefour au deschis, in ciuda apelului la boicot care fusese vehiculat printre cumparatori.

Carrefour, numarul doi mondial in industria de retail, este prezent in China de 10 ani. In prezent, lantul francez deschide un hypermarket nou o data la 15 zile. Francezii detin 122 de hypermarketuri si 280 de magazine hard-discount in China, cu peste 2 milioane de clienti pe zi.

Relatiile dintre Franta si China s-au deteriorat in urma recentelor incindente in care traseul flacarii olimpice prin Paris a fost perturbat de manifestatii, care au culminat cu declaratia presedintelui Nicolas Sarkozy, care a dat de inteles ca francezii ar putea boicota ceremonia de deschidere a JO de la Beijing.

Data: 1 mai 2008

Sursa: Liberation