Care este strategia lui Vladimir Putin

Fostul președinte german Joachim Gauck a criticat atitudinea prea precaută a germanilor în relațiile cu președintele rus Vladimir Putin într-un interviu publicat sâmbătă de agenția de știri RND, informează dpa.

„Putin știe că mulți germani sunt mai fricoși decât, să zicem, polonezii sau francezii și exploatează această tendință”, a declarat Gauck, care a condus Germania între 2012 și 2017. „Frica este un avantaj pentru agresor”, a subliniat el.

Gauck, fost pastor luteran din Germania de Est care a jucat un rol-cheie ca activist pentru drepturile omului în perioada premergătoare reunificării Germaniei în 1990, a adăugat că frica împiedică oamenii să vadă soluții la probleme.

El a sugerat că Olaf Scholz, actualul cancelar federal, ar trebui să-și revizuiască refuzul de a furniza Ucrainei rachete de croazieră germane Taurus cu rază de acțiune lungă și a respins ideea că aceasta ar implica Germania în războiul din Ucraina.

Potrivit lui Gauck, experți în drept internațional, experți militari și mai mulți membri ai coaliției de guvernare din Germania nu împărtășesc punctul de vedere al lui Scholz asupra acestei chestiuni.

Kievul a solicitat în repetate rânduri Berlinului să-i trimită rachete Taurus, care au o rază de acțiune de 500 de kilometri.

Dezbaterea asupra acestei probleme este intensă, Olaf Scholz exprimând temeri că ar putea fi lovite ținte situate în adâncul Rusiei dacă Berlinul va pierde controlul asupra acestora în favoarea Kievului. Teoretic, Moscova ar putea fi vizată din nordul Ucrainei, precum Podul Crimeei care leagă peninsula de Rusia.

Cine este Joachim Gauck

Joachim Gauck este considerat o autoritate morală în Germania, după ce a servit drept comisar federal pentru cercetarea arhivelor Stasi, temutul Minister pentru Securitatea Statului din Germania de Est.

Joachim Gauck este un politician și fost pastor luteran german, care s-a născut pe 24 ianuarie 1940 în Rostock, Germania de Est (Republica Democrată Germană, RDG). Este cunoscut în special pentru rolul său ca activist pentru drepturile omului și pentru implicarea sa în mișcarea de protest din RDG înainte de căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei în 1990.

După reunificare, Gauck a devenit comisar federal pentru arhivele Stasi, ceea ce l-a făcut responsabil de gestionarea arhivelor și documentelor Securității Statului, serviciul de securitate al RDG. A lucrat pentru dezvăluirea și investigarea abuzurilor comise de Stasi în timpul regimului comunist.

În 2012, Joachim Gauck a fost ales să devină al doisprezecelea președinte al Germaniei, fiind prima persoană din estul Germaniei care a ocupat această poziție după reunificare. A servit ca președinte până în 2017, când a renunțat la un al doilea mandat.

Ca președinte, Gauck a fost cunoscut pentru activismul său în domeniul drepturilor civile și a apărării valorilor democratice. A susținut diversitatea culturală și a fost un critic ferm al extremismului de dreapta și a naționalismului.

În plus, Joachim Gauck este un autor prolific și a scris numeroase cărți despre politica și societatea germană, despre democrație și drepturile omului.