Mastifful tibetan, cel puţin anumite specimene, este considerat cea mai scumpă rasă din lume, un singur câine ajungând la prețuri astronomice, mai ales în China, acolo unde sunt la mare căutare. Gigantic, mai mult lung decât înalt, Mastifful Tibetan este un câine puternic, musculos, atletic și agil în același timp, cu o statură demnă. Masculii adulți au o înălțime de minim 66 de centimetri, iar femelele minim 61 de centimetri. Greutatea variază între 36-72 de kilograme, în funcție de sexul, înălțimea și constituția câinelui. Blana densă este destul de lungă și există o „coamă” în jurul gâtului și al umerilor, care este mai evidentă la masculi. Blana poate avea multe culori și modele – pentru detalii complete consultă standardul rasei.

Un industriaș din China și-a permis să plătească acum câțiva ani 1,5 milioane de euro pe un câine din rasă Mastiff Tibetan. Acesta se numește „Hong Dong” și la 11 luni cântărește deja 80 de kilograme.

Tibetanii consideră această rasă de câini una sacră, ce aduce sănătate și succes în casă oricărui posesor, legendă spunând că în corpul lor se află călugări reîncarnați. Hong Dong este însă un exemplar foarte rar, cu blană roșie, culoare ce înseamnă „succes”.

„Când am început această afacere, acum 10 ani de zile, nu m-am gândit niciodată că se va ajunge la un asemenea preț”, a spus fostul posesor al câinelui.

Mastifful Tibetan a devenit o comoară la el în țară, fiind un simbol al avuției, tibetanii preferând să investească banii într-un asemenea câine decât să își cumpere diamante sau mașini scumpe. Printre posesorii celebri de Mastiffi Tibetani se numără Regina Victoria, Regele George IV sau chiar Genghis Khan.