Specialiștii americani au realiazat un studiu cu șapte femei cu copii mici imunizate împotriva coronavirusului și au explicat ce au descoperit. Potrivit acestora,  o serie de vaccinuri sunt sigure pentru sugari, dar și pentru femeile care alăptează.

Daniela Iacob, medic neonatolog a explicat că unele femei se tem să se vaccineze împotriva coronavirusului, în contextul în care au copii mici pe care îi alăptează. Astfel, specialista susține că nu e loc de îngrijorări cu privire la faptul că serurile ar putea avea efecte adverse asupra copiilor.

Studiul realizat de cercetătorii americani demonstrează că vaccinurile anti-COVID-19 ce se bazează te tehnologia de ARN mesager sunt sigure pentru sugari, în timpul alăptării. Concluzia a fost trasă după ce la această cercetare au participat șapte mame imunizate cu serurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

”Există desigur, femei care se tem. Ne întreabă dacă ARN-ul trece prin lapte, dacă anticoprii trec prin lapte. Ceea ce știm sigur este că totți anticorpii, atât după boală, cât și după vaccin, trec prin lapte și protejeză, într-un fel sau altul, nou născutul, dar desigur sunt necesare sudii suplimentare”, a declarat medicul Daniela Iacob.

Explicațiile cercetătorilor americani

Cercetătorii americani au venit și ei cu o serie de precizări. Potrivit acestora, riscul ca nanoparticulele vaccinale să ajungă în țesutul mamar este minim. În același timp, ei au mai subliniat faptul că beneficiile aduse de imunizarea anti-COVID-19 a mamelor sunt maxime pentru sugari.

În acest context, medicul infecționist Vocihița Lăzureanu a explicat motivul. Potrivit acestuia, fragmentele ARN mesager nu traversează bariera de lactația, lucru care face vaccinul să fie sigur în aceste cazuri.

”Aceste fragmente de ARN mesager nu traversează bariera de lactație. În concluzie, este sigur acest vaccin care se face la mame, pentru sugari. Aceasta este în general, particularitatea vaccinurilor. Mama produce anticorpi, iar acei anticorpi traversează în laptele matern și ajung în laptele matern, astfel încât copilul beneficiază direct de anticorpii produși de mamă”, a spus Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Amintim faptul că, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, a anunțat că începând de luni, 2 august, copiii cu vârste curpinse între 12 și 17 ani vor putea fi imunizați cu serul de la Moderna.

Potrivit acestuia, vor fi administrate două doze la un interval de 28 de zile, iar vaccinarea se va realiza doar cu consimțământul adulților