Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și proaspăt candidat pentru alegerile parlamentare pe listele PSD, critică fără ezitări capacitatea statului român de a anticipa și de a fi pregătit pentru crizele majore sanitare.

Cel mai bun exemplu este acela că România nu poate produce seringi, susține Rafila, acum, în plină pandemie, când toată lumea așteaptă un vaccin.

”Va fi nevoie de seringi”

”Vaccinul este aproape, iar investițiile în vaccin sunt fără precedent în istorie. Vaccinul se va face, probabil, în două doze.

Acum trebuie să ne gândim foarte serios la seringi. Acest vaccin nu va veni tras în seringă. Va fi multidoză și va fi nevoie de seringi”, a declarat Alexandru Rafila la România TV.

Rafila a mai spus că România ar fi trebuit să aibă în orice moment stocuri pentru o posibilă pandemie, criticând astfel indirect și guvernele PSD, din care face parte în acest moment, având în vedere că social-democrații au administrat țara între 2017 și 2019.

”În România, de-a lungul vremii, nu s-a gândit nimeni să facă o investiție într-o fabrică de măști medicale, de seringi etc. Deși n-are neapărat eficiență economică, în anul în care apare o pandemie ajută enorm o țară cu probleme.

”Pandemia, un lucru cert”

Stocuri pentru pandemie trebuiau să existe în România în orice moment, și acum un an, și acum doi ani, și acum zece ani, oricând.

Faptul că va exista, la un moment dat, o pandemie este un lucru cert, dovadă că trăim acest lucru, cum este sigur și că va fi un cutremur major pe teritoriul nostru.

La Arad, de exemplu, prin 1995-1996 exista o fabrică de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Una dintre primele măsuri ale Guvernului CDR a fost să o lase fără comenzi.

Ar fi fost ideal să avem producție națională în domeniile strategice. Într-o pandemie, să ai capacitatea ta de producție este esențial.”, susține Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.

Foto: INQUAM / George Călin