Riga va pune capăt astfel zonei comune de liberă circulaţie în ţările baltice stabilită la jumătatea lui mai.

Noile reguli „se aplică cu începere de sâmbătă, la orele 00.00, şi călătorii estoni vor trebui să se izoleze imediat după intrarea lor în Letonia„, potrivit unui comunicat dat publicităţii pe site-ul ministerului eston.

Letonia acceptă fără restricţii persoane care vin din ţări unde rata de contaminare nu depăşeşte 16 cazuri la 100.000 de locuitori, cumulate în cursul celor 14 zile precedente, a explicat la rândul său Centrul leton de prevenire şi control al bolilor (SPKC).

Acest nivel era vineri de 21,75, cu 32 de noi contaminări detectate în ultimele 24 de ore în Estonia, ţară cu 1,3 milioane de locuitori, potrivit datelor oficiale anunţate de Tallinn.

De la începutul pandemiei, această ţară a înregistrat în total 2.632 de contaminări, dintre care 64 de decese din cauza coronavirusului.

Letonia a raportat doar 4,3 cazuri la 100.000 de locuitori.

Cea de-a treia ţară baltică, Lituania, cu o rată de 15,6 cazuri la 100.000 de locuitori, nu a fost afectată de decizia autorităţilor de la Riga

Estonia a optat pentru testare în locul carantinării

Conform deciziei luate de guvernul de la Tallinn, călătorii din ţări cu o rată de infecţie mai mare de 16 cazuri la 100.000 de locuitori vor putea alege dacă doresc să intre în carantină timp de 14 zile şi autoizolare sau să efectueze un test de coronavirus la sosirea în această ţară baltică membru al UE.

„Aceasta este alternativa fiabilă ce permite călătoriile esenţiale şi protejează sănătatea publică”, a scris ministrul de externe Urmas Reinsalu pe Facebook.

Conform guvernului, călătorii vor putea efectua un prim test la sosire şi vor trebui testaţi din nou cel mai devreme după o săptămână.

De asemenea, dacă testul iniţial este negativ, persoana în cauză poate merge la muncă sau la cumpărături în magazine. Contactele inutile ar trebui evitate, potrivit unui comunicat al Cancelariei statului.

Estonia şi-a deschis frontierele pentru cetăţenii din ţările europene cu niveluri scăzute de infecţie cu coronavirus la începutul lunii iunie. Pentru cei care sosesc din ţări cu o rată de infecţie de până la 15 cazuri la 100.000 de locuitori, se cere carantina. Estonia a înregistrat până în prezent 2.200 de infecţii confirmate şi 63 de decese legate de coronavirus.