Ilham Aliyev este cel de-al patrulea și actualul președinte al Azerbaijanului, fiind în funcție din 2003 Este deseori criticat că ar conduce țara într-un mod autoritar și uneori este descris de analiști și comentatori politici ca fiind „capul corupției în Europa. Guvernul Aliev a fost clasat de Transparency International printre cele mai corupte din Europa. În 2004 a primit de la statul român Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național. În 2009 Aliyev a fost inclus în cartea 500 cei mai influenți musulmani din lume.

Avere considerabilă

Familia prezidenţială azeră şi-a extins influenţa în toate sectoarele economice iar averea obtinuta este una considerabilă. Pe insulele artificiale în formă de palmier – Palm Jumeirah din Dubaï, era inaugurat în 2013 hotelul de cinci stele – Sofitel Dubaï Palm Resort and Spa. Hotelul are 360 de camere poziţionate de-a lungul unor cascade de apă şi dispune de o grădină verticală. Unele dintre cele 182 de apartamente dispun de propria lor piscină.

Dar clienţii care petrec aici un sejur nu sunt la curent că dorm în realitate la familia preşedintelui Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev.
Ilham Aliev este preşedinte de aproape 15 ani, post “moştenit” de la tatăl său cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2003 şi reales pe funcţie în 2013.

 

Informaţiile jurnaliştilor de la Forbidden Stories au scos la iveală că hotelul, parte a grupului francez AccorHotels este construit pe un teren aparţinând unei companii a celor două fiice ale preşedintelui azer. Este o societate ecran ce îşi are contul în opaca bancă malteză Pilatus Bank. Aici sunt adăpostite profiturile provenite din activitatea hotelului Sofitel Palm din Dubaï cât şi din ansamblul activităţilor imobiliare derulate de família Aliev în Emiratele Arabe Unite.

Banca este condusă de un iranian reţinut în luna martie în Statele Unite pentru că a încălcat sancţiunile americane. Pilatus Bank adăposteşte activele copiiilor mai multor demnitari ai regimului azer, precum dezvăluia, înainte să fie omorâtă, jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia iar ancheta jurnaliştilor de la Forbidden Stories o confirmă.

Toate conturile deschise în această bancă au fost îngheţate, la iniţiativa unui supervizor bancar maltez.AccorHotels, care girează complexul de lux în cadrul unui parteneriat comercial încheiat cu familia Aliev nu a dorit să comenteze ancheta. A precizat că în materie de “luptă contra spălării banilor, grupul supervizează fluxul financiar care ar putea avea o origine ori o destinaţie delictuală ».
Mai mult, există încă un hotel situat în Dubai, din grupul AccorHotels, care este girat, sub franciză, de o societate care aparţine şi ea familiei prezidenţiale azere.

 

Transparency International notează că familia prezidenţială azeră şi-a extins influenţa în toate sectoarele economice iar averea obtinuta este una considerabilă.

Ancheta jurnaliştilor arată că familia Aliev şi apropiaţi ai lor, printre care şi copiii unui ministru azer extrem de important – ministrul pentru Urgenţe, deţin în realitate zeci de proprietăţi de lux pe insula sub formă de palmier din Dubai. Valoarea acestor proprietăţi depăşeşte 107 milioane de euro. Au fost depistate totodată numeroase alte active cumpărate în secret de responsabili din Azerbaidjan, de-a lungul Uniunii Europene prin intermediul unor societăţi ecran create în Malta. Toate au conturile în aceeaşi bancă malteză  – Pilatus Bank.

Este vorba de o proprietate de 3,7 milioane de euro în Spania, investiţii de mai multe milioane în societăţi franceze de lux. Beneficiarii reali sunt copiii aceluiaşi ministru azer de Urgenţe.Si aceştia au refuzat să vorbească cu jurnaliştii şi nu au confirmat lista activelor deţinute în Dubai şi Europa pe motiv că doresc să îşi menţină secrete proprietăţile din motive de securitate.

SURSA: RFI

 


Te-ar putea interesa și: