Joi, 22 iulie, Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, a fost decorat de către Preşedintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie oficiată la Palatul Cotroceni.

Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, cu ocazia împlinirii a 70 de ani

Joi, Patriarhul Daniel a împlinit vârsta de 70 de ani.

Acesta a primit cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan.

Patriarhul Daniel este al treilea român decorat cu cea mai înaltă distincție a statului. Lista este completată de Patriarhul Teoctist, decorat post mortem, și de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, ambii decorați de către Președintele Traian Băsescu.

Tot joi, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, va fi săvârşită o slujbă de Te Deum “ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a Patriarhului Daniel şi asupra ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor mireni”, potrivit unui anunţ al Patriarhiei, făcut la începutul săptămânii, transmite Agerpres.

La finalul acestei slujbe se va prezenta Actul aniversar al Sfântului Sinod al BOR la împlinirea vârstei de 70 de ani de către Patriarhul Daniel. După aceste momente liturgice, în Sala Aula Magna din Palatul Patriarhiei, se va desfăşura un moment aniversar, în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele din partea autorităţilor de stat, precum şi din partea altor instituţii publice. În încheiere, vor fi prezentate un volum şi un film.

Mesajul transmis, joi, de către Klaus Iohannis

Preafericirea Voastră, Părinte Patriarh Daniel, (…) cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani vă felicit, Preafericirea Voastră, și am bucuria să vă acord cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național “Steaua României” în grad de Colan. Vă urez la mulți ani, sănătate, rodnicie în misiunea pastorală și în săvârșirea binelui comun.

Sunteți întâiul Patriarh ales de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Ați urmărit în această întreagă perioadă ca Biserica Ortodoxă Română să aibă locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român. Ne amintim prezența activă a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și culte, prilejuită de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Evoc, de asemenea, rolul fundamental pe care vi l-aţi asumat în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios în plan național și internațional. Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră. Este fructificat astfel exemplul pozitiv pe care îl oferă România și cadrul nostru legislativ și instituțional în ceea ce privește libertatea religioasă.

Preafericirea Voastră, ați adus o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice, o societate a libertății de conștiință deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui.

Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre culte, precum și dintre acestea și autoritățile statului și să vă urez ca, și pe viitor, Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații. În același timp, înalta decorație care vă este conferită astăzi vine să recunoască meritul Bisericii Ortodoxe Române, în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Ștefan, Andrei Șaguna.

Preafericirea Voastră, sunteți puternic implicați în păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești. În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora. Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței, până în cele mai îndepărtate comunități românești.

Preafericirea Voastră, îmi doresc ca parteneriatul dintre culte și instituțiile statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat şi consolidat România modernă.

Am convingerea că veți împlini în continuare proiectele importante ale Bisericii Ortodoxe Române, că veți susține legătura românilor de pretutindeni cu patria lor și veți inspira tinerele generații, sub deviza înaltei distincții care vă este conferită „In fide salus”, pentru împlinirea binelui comun. Întru mulți și fericiți ani, Părinte Patriarh Daniel!

Răspunsul Preafericitului Părinte Daniel

Excelenţa voastră, domnule preşedinte al României, înalte autorități de stat, Înaltpreasfinți și Preasfințiţi Părinți, Onorată asistență, primim aceste ordine astăzi ca semn de apreciere nu doar a activităților noastre ca patriarhi, ci şi ca o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română și aceasta, mai ales în anul dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pastorației românilor din afara României.

Avem cea mai mare diasporă română din istoria poporului român, care este o șansă, dar și o provocare și de aceea am făcut eforturi, împreună cu autoritățile de stat, ca să ținem în comuniune românească pe acești fii și fiice ale patriei noastre care, din varii motive, lucrează sau studiază în afara hotarelor țării noastre.

Vă mulțumim pentru aprecierile pe care le-ați făcut la adresa bisericii noastre și, într-adevăr, așa cum prevede Legea cultelor, cultele în România sunt parteneri sociali ai statului român și noi considerăm că libertatea pe care o avem, la nivelul manifestării credinței noastre religioase, este o libertate pentru cooperare, pentru coresponsabilitate și, așa cum frumoas aţi spus, pentru armonie și pace între toți cetățenii României și între românii de pretutindeni.

Vă mulțumim și vă dorim și noi, la rândul nostru, ani mulți, cu sănătate și mult ajutor la Dumnezeu în activitatea pe care o desfășurați! Vă mulţumim!

Sursă foto: captură video, Administraţia Prezidenţială