Practic, aprecierea titlurilor OMV Petrom cu circa 25,4% în această perioadă, de la 0,3350 lei până la 0,42 lei, s-a produs pe fondul unui volum de tranzacţionare de numai 0,63% din capitalul social (357,45 milioane acţiuni).

La nivelul lichidităţii, titlurile OMV Petrom au ocupat poziţia a cincea la BVB, cu un total de 131,6 milioane lei (31 milioane euro).

Este posibil ca pe fondul raportării unui profit-record pentru 2010 – de 2,457 miliarde lei (583,6 milioane euro), in creştere cu 133% faţă de 2009 –, acţiunile OMV Petrom să fi intrat in vizorul unor investitori mai mari.

Pe de altă parte, OMV Petrom are printre cele mai mici niveluri are free-float-ului (pachetul liber la tranzacţionare), de sub 5%, astfel că unii din principalii câştigători sunt Fondul Proprietatea (FP) şi statul român, care deţin fiecare circa 20% din acţiunile gigantului energetic.  

Nu este exclus ca fonduri de investiţii din “familia” Franklin Templeton să fi achiziţionat acţiuni OMV Petrom, ridicând astfel cotaţiile şi generând indirect creşterea activului net pentru Fondul Proprietatea, aflat în administrarea Franklin Templeton.

Totodată, apropierea vânzării prin bursă de către statul român a unui pachet de circa 10% din acţiunile OMV Petrom ar putea fi un alt factor ca să fi determinat aceste creşteri susţinute din ultima perioadă, întrucât, cel mai probabil, statul nu ar fi fost bucuros să-şi vândă din deţinere la nivelul de preţ de la începutul anului.

Pentru că dacă există deja evaluări privind nivelul de preţ la care ar putea fi vândute acţiunile SNP prin oferta anunţată, atunci fondurile interesate să participe în cadrul ofertei “curăţă” cu tact cam tot ce găsesc pe bursă sub acel nivel de preţ.