Aproximativ 2.000 de fermieri din 25 de judeţe ale ţării au protestat, azi, în Capitală, cerând îndeplinirea a zece revendicări, printre care se numără neaplicarea impozitului forfetar în agricultură, renegocierea cu UE a sprijinului acordat fermierilor în perioada 2010-2013 şi compensarea diferenţei dintre costurile de producţie şi preţul de vânzare al laptelui.

„Avem o lista de zece revendicări cu care reprezentanţii noştri s-au dus la ministrul agriculturii şi i-au cerut să aranjeze o întâlnire cu primul ministru”, a declarat, pentru CAPITAL Online, Mircea Dumitru, membru în biroul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din România.

Aflat în faţa Ministerului Agriculturii, Dumitru a spus că toate punctele de pe listă sunt importante pentru fermieri, dar a subliniat că dacă impozitul forfetar va fi aplicat şi în agricultură, atunci cu siguranţă vor urma numai falimente.

„Dacă intră impozitul forfetar, falimentul e pe noi! Oricum, noi plătim impozit şi pe subvenţiile date de ei (Guvern, n.r.) pentru că sunt trecute la venituri şi plătim impozit pe venit. Multă lume nu ştie acest lucru şi se miră, dar e adevărat”, a declarat Mircea Dumitru.

Protestele ar putea culmina cu blocarea vămilor

Fermierii sunt pregătiţi să organizeze manifestări de amploare în cazul în care solicitările lor nu vor fi îndeplinite. Potrivit lui Dumitru, fermierii vor organiza proteste în fiecare judeţ şi chiar vor bloca vămile. 0-31598-protestfermieri3573966_mediafax_foto_attila_szavuj1.jpg

„Aici suntem numai 80 de oameni. Cei mai multi sunt în faţa Guvernului. Avem toate aprobările necesare, dar chiar şi aşa am fost îmbrânciţi de jandarmi, pentru că la prânz am adus două vaci la minister şi am vrut să băgăm una în curte”, a spus reprezentanul fermierilor braşoveni care protestau pe trotuar.

Autorităţile par indiferente

Dumitru a subliniat că nu a venit nimeni să vorbească cu fermierii, dar a fost stabilită o delegaţie a lor, care urmează să se întâlnească cu premierul.

„Avem oameni care au plecat să vorbească cu ministrul, să-i ceară o întâlnire cu Emil Boc. Aici nu a venit nimeni şi nici nu cred că o să vină până plecăm, la ora 16. Protestul a început la 9 dimineaţa”, a explicat liderul crescătorilor de taurine din Braşov.

Alte revendicări: garanţii guvernamentale şi credite cu dobândă mică

Printre altele, fermierii solicită verificarea întregii cantităţi de lapte care provine din alte state ale UE, pentru că ar exista dovezi că acesta „nu e conform normelor europene”.

Lista de revendicări mai cuprinde şi asigurarea unor garanţii guvernamentale pentru firmele asociate de producţie a laptelui, obţinerea unor credite cu dobânda de 2% pentru investiţiile în agricultură şi informarea corectă a consumatorilor de lapte prin etichetarea conformă a ambalajelor.

Dumitru a mai spus că fermierii mai cer plata unui avans de 70% pentru anul 2010 din subvenţiile pentru agricultură, până la sfârşitul anului curent, modificarea schemei de plată şi acordarea la timp a subvenţiilor. „Banii ce trebuie să ni-i dea sunt de la Uniunea Europeană au intrat de mult timp în ţară, dar noi am primit foarte puţin şi tot cu întârziere”, a precizat Mircea Dumitru.

Puncte fierbinţi

Fermierii s-au adunat în special în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Constituţiei, dar şi în faţa Ministerului Agriculturii. Ei au organizat şi un marş în Bucureşti, cu utilaje şi animale.

Potrivit reprezentanţilor forţelor de ordine care supravegheau desfăşurarea paşnică a manifestărilor, în mai multe rânduri, mai mulţi protestari au început să se manifeste zgomotos, să arunce cu sticle de plastic în afara gardului împrejmuitor care stabileşte perimetrul în care se desfăşoară protestele şi să forţeze acest gard.

Jandarmii au intervenit, moment în care atât protestarii, cât şi forţele de ordine s-au îmbrâncit, însă până la urmă protestarii s-au retras în perimetrul amenjat.

FOTO: Mediafax Foto