Este vorba de capitala Sloveniei, Ljubljana. Oraşul are o suprafaţă verde de 542 mp pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că fiecare rezident al oraşului locuieşte la cel mult 300 de metri distanţă de un spaţiu verde. Autorităţile oraşului au dezvoltat peste 90 de hectare de noi spaţii verzi, din care zece hectare numai în 2016. Au fost plantaţi 12.000 de copaci pe raza oraşului şi s-au înfiinţat trei livezi publice. În scop turistic, s-a creat un traseu al albinelor, pentru a promova importanţa producţiei de miere pentru cetăţenii oraşului.

Emisiile de carbon negru ale transporturilor au fost reduse cu 70%. Zonele pietonale şi pistele de biciclete din capitala Sloveniei se întind pe mai bine de zece hectare. Apa de la robinet din casele locuitorilor nu a suferit niciun tratament şi este potabilă.

Locuitorii oraşului au la dispoziţie 100 de staţii de încărcare pentru automobile electrice şi municipalitatea a lansat un program de transport urban în care au fost incluse 20 de autobuze ecologice. 38 de autobuze orăşeneşti funcţionează cu metan. Ljubljana este prima capitală europeană care a implementat un model de închiriere auto bazat integral pe maşini electrice.

Ljubljana este capitala europeană cu cea mai mare rată de colectare a deşeurilor, circa 65% în 2015. Oraşul a ţinut capul de afiş de două ori la rând într-un top 100 al celor mai sustenabile destinaţii ale lumii.