2007 va rămâne în istorie ca anul care a dat peste cap economia şi agricultura românească şi care, foarte probabil, va schimba şi legi în ceea ce priveşte planurile de intervenţie pe vreme caniculară.

„Anul ăsta nu mai seamănă cu niciunul de până acum“, spune Liviu Todoran, directorul pentru îngheţată al Napolact. „De obicei, când era caniculă sau temperaturi mai ridicate, îngheţata nu mergea bine. Se bea numai bere, apă minerală sau suc. Anul ăsta, nu“. El spune că în toate analizele făcute până acum s-au depăşit cu 30 – 40% vânzările din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult, în anii anteriori, vara se vindeau foarte bine îngheţatele lejere, adică cele cu fructe sau arome de fructe. În schimb, anul acesta, s-au vândut peste aşteptări şi cele mai „grele“, de ciocolată sau vanilie. „Anul ăsta merge tot, tot, tot“, spune managerul.

Berarii spun şi ei acelaşi lucru. „Lunile aceasta am produs în continuu, la capacitate maximă“, a declarat pentru Capital Shachar Shaine, preşedintele URBB. „Dacă am fi avut capacitate de producţie mai ridicată, sigur am fi vândut mai multă bere“.

Dar nu toate veştile sunt bune. Preţul malţului, pe care firma îl importă în cea mai mare parte din Olanda şi Austria, a înregistrat creşteri în ultima perioadă.

Recolta de floarea soarelui este jumătate din cea de anul trecut, despre grâu s-a spus că este cea mai proastă recoltă din anii ‘40 până în prezent, iar culturile de viţă de vie sunt şi ele ameninţate de lipsa apei.

În lipsa unui precedent, impactul e greu de evaluat

„Mai puţin au fost afectate viile pe rod mai în vârstă şi cu sistemul radicular mai adânc“, spune Valentin Resteman, director Domeniile Halewood, adăugând că efectele negative cumulate duc la o diminuare a calităţii fructelor la maturitate. „Se poate recomanda o rărire a numărului de struguri pe lăstar la începutul perioadei de pârgă sau înainte“, spune directorul, dar acest lucru poate afecta şi cantitativ recolta.

Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă anul acesta este o excepţie sau dacă e doar începutul. Şi în lipsă de cifre şi precedente, statisticienii se feresc să comenteze situaţia din anii ce vor urma.

„Un calcul al impactului caniculei la nivel macroeconomic nu s-a făcut până acum în România, n-aş putea să vă spun“, declară directorul Institutului de Prognoză Economică (IPE) al Academiei Române, profesor doctor Lucian Liviu Albu. El spune că o să vedem o scădere o industriei, dar care nu poate fi pusă pe seama caniculei. „Avem oscilaţiile sezoniere, dar şi un ciclu de afaceri mai lung“.   

• Recolta de floarea soarelui s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, de la 1,2 milioane de tone la 600.000 de tone. Directorul firmei Bunge spune că preţul uleiului va creşte.

• Din totalul de circa 2,8 milioane de hectare cultivate cu grâu, secară, orz, orzoaică (de toamnă şi primăvară) şi rapiţă, circa 1,7 milioane de hectare erau calamitate, afectate de secetă, potrivit datelor centralizate la 20 iunie.

• Vânzările de îngheţată au crescut cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, spun reprezentanţii Napolact. Faţă de anii anteriori, s-au vândut foarte bine şi cele „grele“, de ciocolată sau vanilie.

• Plantaţiile de viţă de vie au fost afectate de seceta prelungită, dar nu este de aşteptat o creştere a preţului vinului, datorită metodelor pentru contracararea efectelor lipsei de apă.

• 33 de români au murit din cauza caniculei. Numărul apelurilor în sistemul naţional unic de urgenţă 112 privind solicitarea ambulanţei a fost, în zonele atenţionate cu cod roşu, de peste 8.200. Mai mult de 130 de persoane au leşinat sau au căzut pe stradă în Capitală, în ziua cu cod roşu.

• A fost interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone pe toate drumurile naţionale, judeţene şi autostrăzi, în intervalul orar 11-20, pentru a preveni deteriorarea asfaltului ca urmare a caniculei.

• Vânzările de bere înregistrează în fiecare vară creşteri, iar lunile acestea, Tuborg a produs numai la capacitate maximă. Se estimează pentru 2007 o creştere cu 20% în volum a vânzărilor faţă de 2006.

• Aproximativ 135.000 litri de apă sunt transportaţi zilnic cu cisterna în cinci localităţi din Vaslui, acolo unde majoritatea fântânilor au secat. Cea mai mare cantitate de apă este direcţionată către Băcani, acolo zilnic sunt livraţi 75.000 litri de apă.

• Creşterea consumului de energie în perioada caniculară pe fondul limitării producţiei de energie hidro şi a celei pe bază de cărbune a dus la atingerea unor valori maxime pentru această perioadă. Vârful de consum s-a atins pe 24 iulie la o valoare medie a zilei de 7.170MW.