Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul va reglementa organizarea alegerilor anticipate astfel încât aceste alegeri şi cele locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână.

“Alegerile anticipate nu sunt reglementate în detaliu. Va fi nevoie de reglementarea organizării alegerilor anticipate Dacă ne gândim la momentul maxim până la care am putea să suprapunem alegerile anticipate cu alegerile locale, undeva până în 28 iunie ar trebui să încheiem ambele alegeri.

PNL nu votează moțiunea de cenzură

Nu intenţionăm să le punem chiar în aceeaşi zi, ci la o diferenţă fie de o zi, fie de maximum o săptămână”, a afirmat Raluca Turcan, marţi, la B1 TV.

Ea a exclus posibilitatea ca parlamentarii PNL să voteze moţiunea de cenzură pe care PSD intenţionează să o depună după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

“Dacă această moţiune va trece şi vom ajunge la situaţia declanşării alegerilor anticipate, care presupun respingerea în Parlament a două Guverne consecutive, PNL va susţine alegerile anticipate, deci nu vom susţine învestirea următoarelor două Guverne. Însă, moţiunea PSD este exclus să o votăm”, a spus Turcan, preluată de Agerpres.

Ea a menţionat că Ludovic Orban va fi în continuare desemnat premier, dar “vom susţine declanşarea alegerilor anticipate”

În context, Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că parlamentarii PNL nu vor vota nicio moţiune de cenzură.

Procedura anticipatelor

El a precizat însă că, “practic”, se intră în procedura alegerilor anticipate, dacă va trece moţiunea de cenzură pe care PSD intenţionează să o depună după asumarea răspunderii Guvernului pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Întrebat la Parlament dacă parlamentarii PNL sunt dispuşi să voteze o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern pentru a declanşa procedura alegerilor anticipate, Orban a spus: “Nu. Mă îndoiesc că parlamentarii PSD vor veni cu mic cu mare să voteze această moţiune de cenzură. Dacă această moţiune trece, intrăm practic în procedură de anticipate.

PNL nu va vota nicio învestire de Guvern, probabil şi USR e în aceeaşi situaţie, probabil şi alte formaţiuni care susţin ideea anticipatelor şi vom ajunge la anticipate şi mă îndoiesc că se vor bucura foarte mult parlamentarii PSD, care, mai mult de jumătate, vor rămâne în afara Parlamentului. (…) Parlamentarii PNL nu votează nicio moţiune de cenzură”.

El a precizat că “grupurile parlamentare ale PNL sprijină Guvernul PNL şi sprijină proiectele pe care le iniţiază Guvernul PNL în conformitate cu programul de guvernare”.