Eduard Novak spune că sălile de fitness din România se vor deschide abia în luna iunie. Anunţul făcut de ministrul Tineretului şi Sportului a fost transmis în cadrul unui interviu acordat Antena 3. Ministrul a mai vorbit de asemenea și despre accesul la meciurile EURO 2020.

Anunțul ministrului Sportului privind revenirea la normalitate de la 1 iunie

“Mi-aş dori să aibă toţi sportivii să-şi desfăşoare activitatea, şi amatorilor. Foarte mult s-a stat acasă. Și spectatori pe stadione şi la diferite competiţii, ori teste antigen, scheme de acces, măşti, dar trebuie să dăm posibilitatea oamenilor să facă sport”, a spus Eduard Novak.

De asemenea, membrul Executivului a vorbit și despre redeschiderea sălilor de fitness.

“Acum cu siguranţă deocamdată, în aceste două luni, nu se va schimba situaţia, aşa am înţeles că mergem cu prelungirea stării de alertă, dar apoi se vor deschide, acum e o perioadă grea pentru toată lumea”, a mai spus acesta, dând semne că restricțiile vor fi ridicate “pe atunci”, în jurul datei de 1 iunie.

Pandemia a lovit industria sportului

Pandemia a lovit puternic industria sportului în 2020, businessul întregii pieţe a scăzut cu 40-50%, iar 10% din­tre jucători nu au supravieţuit, spun reprezentanţii Ro­mâ­nia Active, patronatul angajatorilor din health and fitness.

„Din cunoştinţele noastre, peste 100 de centre, dintr-un total de aproximativ de 1.000, nu au reuşit să se men­ţi­nă pe linia de plutire şi au renunţat la luptă“, spune Alexan­dru Lascăr, unul dintre cei doi preşedinţi ai patronatului.

În 2019, ultimul an înainte de pandemie, românii au cheltuit circa 250 de milioane de euro pe abonamente la sălile de sport şi fitness. Piaţa număra circa 1.000 de centre, iar numărul de abonaţi era de peste 800.000.

„Majoritatea jucătorilor din piaţă sunt afectaţi, fiind o industrie care nu oferă alternative reale de venit dacă este interzis accesul fizic al clienţilor.“

Studiile la nivel european estimau că piaţa de fitness îşi va recupera complet pierderile la începutul anului 2022 în cazul în care nu va mai exista o altă închidere în 2021.