Ce este interzis în Săptămâna Luminată?

Dacă înainte de Paște am avut parte de tradiții și obiceiuri, nici săptămâna de după Sfânta Sărbătoare nu duce lipsă de rânduieli bisericești. Cele șapte zile de după Înviere sunt cunoscute în popor drept Săptămâna Luminată, iar pentru creștinii ortodocși, acesta este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, de Rusalii.

Săptămâna Luminată stă sub semnul luminii şi vine împreună cu mai multe interdicții în ceea ce privește treburile din jurul gospodăriei. Iată în ce zile se pot spăla rufe în săptămâna de după Paște.

Zilele în care se pot spăla haine în Săptămâna Luminată. Când este cruce roșie

Potrivit calendarului ortodox, gospodinele au la dispoziție doar trei zile în care pot spăla în Săptămâna Luminată. Deși pot găti în săptămâna de după Paște, alte activități în jurul gospodăriei sunt strict interzise.

Care sunt zilele cu cruce roșie? Având în vedere că prima și a doua zi după Duminica Paștelui sunt considerate a fi zile de Paște, lunea și marțea sunt trecute cu cruce roșie, așa că nu ai voie să speli sau să faci curățenie.

Vineri, 21 aprilie, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, marcat tot cu cruce roșie, așadar nu au prea mult timp la dispoziție pentru treburile casnice.

Așadar, în Săptămâna Luminată se poate spăla doar în trei zile, aceasta fiind: miercuri, joi și sâmbătă.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna de după Paște

În Săptămâna Luminată, cea care urmează după sfânta zi de Paște, există mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe, dar și anumite interdicții. În popor, se spune că aceasta este consacrată morţilor și mai este cunoscută drept Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor.

În plus, potrivit credinței populare, se spune că cei care se sting din viață în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată ajung direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise.

Potrivit tradiției, marți, în a doua zi din Săptămâna Luminată, oamenii nu ar trebui să lucreze. De asemenea, este interzis spălatul sau călcatul hainelor, sau curățenia. În teorie, nici miercurea femeile nu au voie să muncească, însă bărbații pot merge să lucreze pe câmp sau în jurul casei.

De asemenea, până la Rusalii, credincioşii nu fac mătănii în biserică, ci numai închinăciuni, mai arată rânduială bisericească.

Un alt detaliu important este acela că, în săptămâna de după Învierea Domnului, Biserica dă dezlegare la dulciuri în zilele de miercuri și vineri. Totodată, ziua de joi din Săptămâna Luminată este una potrivită pentru cinstirea holdele, grădinile și grânele. Se spune că cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi.