Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru susține că decizia de carantinare a unei localităţi ţine cont şi de capacitatea unităţilor medicale de a trata pacienţi, nu doar de incidenţa cazurilor de infectare.

Mai exact, potrivit ministrului, în momentul în care o unitate medicală nu mai face față cazurilor de infectări, carantinarea rămâne singura soluție. În același timp, Tătaru a explicat pașii pe care cei din domeniul sanitar trebuie să îi facă atunci când se ajunge într-un astfel de punct.

„Nu doar incidenţa de şase (la mia de locuitori – n.r.) este cea care dă carantinarea, sunt mai multe punctaje care se fac, inclusiv colmatarea sau suprapopularea spitalelor sau unităţilor medicale. În momentul în care vedem că nici sistemul medical nu face faţă, atunci sunt mai multe criterii, pe punctaje, care indică carantinarea.

Sunt cele pe care le face Spitalul de Sănătate Publică, reevaluarea se face periodic, se lasă un timp de 48 de ore în care se vede şi evoluţia şi efectiv potenţialul unităţilor medicale, care sunt cele care la un moment dat dau şi răspunsul la ce se întâmplă în acea comunitate”, a declarat Nelu Tătaru, la Sfântu Gheorghe.

În ceea ce privește situaţia din municipiile Sibiu sau Alba Iulia, ministrul Sănătăţii a spus că ele sunt evaluate, în acest moment, „din punct de vedere medical”.

Coronavirusul face ravagii în România

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să se mențină ridicat. Potrivit datelor publicate de GCS, până astăzi, 13 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 343.725 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  De asemenea, 231.808 pacienți au fost declarați vindecați.

Totodată, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.489 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Inquam Photos / Liviu Chirica