Medicul Radu Țincu a reacționat după ce profesorul Alexandru Rafila a precizat că calul trei al pandemiei ar mai putea dura doar încă 45 de zile. Astfel, potrivit medicului, cel de-al treilea val se poate încheia mai repede, din două motive: restricții și vaccinare.

Mai exact, restricțiile vor duce la scăderea ratei de transmitere a virusului, pe când campania de vaccinare va căpăta mai mult contur, iar din ce în ce mai mulți români vor fi vaccinați.

Totodată, el a vorbit și despre problemele din România în conetxtul pandemiei. Potrivit acestuia, sistemul sanitar și presiunea care există, reprezintă o problemă majoră. În ceea ce privește revenirea la viața normală, medicul susține că acest lucru se va întâmpla doar după o imunizare colectivă, adică de 70-75%.

”Al treilea val se poate încheia din două motive. În primul rând pentru că s-au introdus anumite măsuri de restricție, măsuri sanitare sporite care vor duce la o scădere a ratei de transmitere a virusului. Pe de altă parte avem o campanie de vaccinare care capătă din ce în ce mai multe contur, astfel încât o proporție din populație va fi imunizată, lucru care va contribui la stoparea acestui val.

Sunt două aspecte în ceea ce privește pandemia și momentul în care se va opri. O primă problemă o reprezintă sistemul sanitar și presiunea pe sistemul sanitar. Există modele matematice dezvoltate de britanici care ne spun că la 32 de zile de la momentul în care am imunizat populația vulnerabilă, discutăm de vârstnici cu patologii cronice, mortalitatea în rândul acestei categorii va scădea cu 90%. Este un aspect important. Și dacă discutăm despre când s-ar putea relaxa măsurile și să putem spune că revenim la viața normală, atunci când vom avea un grad de imunizare colectivă care depășește 70-75% din populația unei comunități”, a spus medicul.

În toamnă revenim la normalitate?

Medicul a mai menționat că cel mai probabil, undeva în toamna acestui an, în luna octombrie, România se va putea întoarce la normalitate. Totul stă în baza campaniei de vaccinare anti-covid. Cu cât capacitate de vaccinare va fi mai mare, cu atât România va face un pas mai mare spre normalitate.

”Dacă ne uităm, 70-75% din populația României înseamnă undeva la 10 milioane de persoane, trebuie să creștem capacitatea de vaccinare. Atât firmele care sunt în prezent în România și au crescut capacitatea de producție a vaccinurilor, se anticipează o creștere a numărului de doze. Pe de altă parte, începând din aprilie, vom avea și vaccinul Johnson and Johnson, care, având o stabilitate foarte bună la temperatură (…), va putea să contribuie la vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie sau în zonele rurale unde nu există centre de vaccinare.

Și eu cred că undeva în septembrie, octombrie, dacă reușim să ajungem la nouă, zece milioane de persoane vaccinate, cel mai probabil vom avea șansa să revenim la normalitate”, a declarat medicul Radu Țincu la Antena 3.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim