Postul Paştelui se parcurge fără consumul de carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii, comparativ cu postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte.

Începând cu 24 februarie, în calendarul ortodox este notată Săptămâna Albă, săptămână de acomodare, de setare a intențiilor pentru asprul post ce va veni. În Săptămâna Albă consumul de carne este interzis, însă sunt permise toate alimentele de origine animală obținute natural: ouă, brânză, lapte.

Conform credinței populare, Postul Paștelui este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare. În această perioadă,  credincioșii se abțin de la alimentele interzise (carne, ouă, pește, brânză, lapte..), dar, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească, transmite doctorulzilei.ro.
În fiecare sâmbătă, au loc slujbe pentru pomenirea morților; femeile duc la biserică prescuri. În Sâmbăta Mare, dimineața, duc la biserică o prescură mai mare și o sticlă de vin. Prescura urmează a fi tăiată în bucățele mici, stropite cu vin. Noaptea, după slujba de Înviere, acestea sunt împărțite credincioșilor.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, dar asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Totodată, în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri. În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce.

Când cade Paștele în 2020 și în anii următori

Paştele ortodox 2020 – duminică 19 aprilie

Paştele ortodox 2021 – duminică 2 mai

Paştele ortodox 2022 – duminică 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie