Calendar ortodox 15 octombrie. Zi de mare sărbătoare pentru români: Izbăvitoarea de cancer

Pe 15 octombrie și pe 18 august este cinstită Icoană Maicii Domnului cea numită „Pantanassa„, adică ” Împărăteasa tuturor”, una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu, prezentă în Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos, potrivit crestinortodox.ro. Prin rugăciunile către Maica Domnului, săvârșite înaintea acestei icoane, mulți credincioși s-au tămăduit de cancer și de alte boli incurabile.

Icoana Maicii Domnului „Pantanassa„, de mici dimensiuni, pictată pe lemn în secolul al XVII-lea, se află așezată pe iconostasul din partea stânga a naosului bisericii celei mari. Maică Domnului și Pruncul Iisus stau așezați pe un tron împărătesc împodobit, iar de o parte și de altă, în spate, se află doi arhangheli cu mâinile întinse în rugăciune.

Calendar ortodox 15 octombrie. Zi de mare sărbătoare pentru români: Izbăvitoarea de cancer

Odată, icoană Maicii Domnului „Pantanassa” s-a luminat în chip minunat, când un tânăr s-a închinat înaintea ei. De spaimă, tânărul a căzut la pământ. Când și-a revenit, el și-a mărturisit niște păcate grele, pe care le săvârșise cu puțîn timp în urmă, printre care și cel al vrăjitoriei. Icoana este numită „Vindecătoarea de cancer”. Foarte mulți bolnavi s-au vindecat de cancer și de alte boli incurabile, după ce s-au rugat și au citit cu credință „Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa”, înaintea icoanei sale preacinstite.

La noi în țară, copii ale icoanei Maicii Domnului-Pantanassa se află la Biserica Rusă din București și la Mănăstirea Oasa, din județul Alba.

Calendar ortodox 15 octombrie. Zi de mare sărbătoare pentru români: Izbăvitoarea de cancer

Ce sfânt celebrăm pe 15 octombrie

Tot joi, 15 octombrie, românii îl mai celebrează pe Sfântul Mucenic Luchian s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata din Siria. A rămas orfan la vârstă de 12 ani, apoi și-a dăruit averea săracilor. Se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi. Uneori nu gustă nimic toată săptămâna. Datorită învățăturii și sfințeniei sale, a fost apoi hirotonit preot în Antiohia. El a îndreptat multe texte evreiești, pe care ereticii le strambasera.

Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care împăratul Maximian dorea să-i omoare în vremea persecuțiilor. Atunci când era adus la judecată, a convertit la creștinism 40 de soldați. Acele persoane au primit moarte mucenicească. Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță, apoi supus regimului de exterminare prin înfometare.

Calendar ortodox joi 15 octombrie. Câțiva creștini au venit în temniță unde era prezent Sfântul Luchian cu pâine și vin. Când l-au întrebat unde anume să pună pâinea și vinul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta le-a răspuns: „Pe pieptul meu să le puneți și va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Așa s-a săvârșit dumnezeiască Liturghie în temniță, pe pieptul sfântului.

Calendar ortodox 15 octombrie. Zi de mare sărbătoare pentru români: Izbăvitoarea de cancer

Calendar ortodox joi 15 octombrie. A două zi după acest minunat eveniment, a trecut la cele veșnice. Pe mormântul Sfântului Luchian, Sfânta Elena, mama Sfântului împarat Constantin cel Mare, a ridicat o biserica, conform doxologia.ro.