Indicii principalelor burse europene au închis şedinţa de tranzacţionare de joi în creştere cu până la 0,9%, sprijiniţi de optimismul investitorilor indus de rezultatele financiare pozitive raportate de JPMorgan Chase şi de date indicând îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii din SUA.

Indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a terminat sesiunea în urcare cu 0,35%, în timp ce DAX (Frankfurt) şi CAC 40 (Paris) au crescut cu 0,6% şi respectiv 0,9%.

„Rezultatele financiare anunţate de JPMorgan Chase au susţinut bursele şi au permis investitorilor să vadă că este viaţă şi după moarte”, a afirmat Andrew Bell, analist la Rensburg Sheppards.

Banca americană JPMorgan Chase a înregistrat, în trimestrul al doilea, un profit net de 2,72 miliarde de dolari, în urcare cu 36% faţă de perioada similară a anului trecut, depăşind estimările analiştilor, potrivit Reuters. În plus, în SUA, numărul de cereri noi pentru ajutoare de şomaj a scăzut săptămâna trecută.

Acţiunile băncilor HSBC, Barclays, Lloyds, BNP Paribas şi Societe Generale au înregistrat creşteri cuprinse între 0,5% şi 3,2%.

Totodată, titlurile companiilor farmaceutice AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, Roche Holding, Sanofi-Aventis şi Shire au avansat cu 0,7-3,1%.

Indicele FTSEurofirst 300, al acţiunilor principalelor companii cotate la bursele europene, a urcat cu 0,5%, la cel mai mare nivel de închidere după 12 iunie.

SURSA: Mediafax