La ora 11,15 ora României, rata a fost de 5,62% în jos.

Asta pentru că Banca Centrală Europeană a anunțat ieri, după ce Bursele europene s-au închis, că nu va mai accepta titluri de stat grecești ca garanții pentru împrumuturi.

Titlurile de stat nu au fost acceptate nici altor banci din Europa de ani de zile, pentru că nu sunt foarte sigure, dar cu  Grecia s-a făcut o excepţie fiindcă s-a aflat într-un program de salvare.

Acţiunile băncilor greceşti au deschis de asemenea, în jos, cu o pierdere de peste 20%, după ultimele săptămâni de instabilitate pe bursă. Marile bănci din Grecia au pierdut aproape 40% din valoarea lor de piață în zilele de după alegeri, înainte de a recupera din nou la sfârşitul săptămânii trecute. Astăzi situaţia acţiunilor lor este din nou gravă.

Banca Piraeus, care a scăzut cu 27%, avea o pierdere de 15,63% la 11:15 ora României şi a avut un parcurs absolut nebunesc în ultimele două săptămâni.

Acţiunile Piraeus Bank sunt în scădere cu 14,83%, titlurile Attica Bank cu 14,29%, în timp ce National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Alpha Bank au coborât cu 10,8%, 12,1% şi, respectiv, 8,64%.