Albena se poate compara cu Neptun-Olimp si din alte puncte de vedere. Comparatia este insa evident in favoarea bulgarilor. Cele 14.000 de locuri de cazare din Albena sunt ocupate in proportie de 73%, media pe un sezon care se deschide in aprilie si se inchide in octombrie. Statiunea are 42 de hoteluri, din care numai unul este de patru stele, 24 de trei stele, iar restul, de doua. Singurele deosebiri dintre hotelul de patru stele si cele de trei stele sunt un centru de tratament, salile de conferinte si un numar mai mare de camere. Cea mai atractiva statiune a litoralului bulgaresc a inregistrat anul trecut un numar de 173.000 de turisti, iar pentru sezonul 2001 sunt asteptati 180.000 de clienti, la majoritatea hotelurilor fiind facute rezervari pana in septembrie. Circa 51% din turisti sunt germani, 10% vin din Scandinavia, 8% din Rusia si 4% din Franta, iar durata medie a unui sejur este de 10 zile. Venitul pe loc de cazare obtinut anul trecut s-a ridicat la 4.280 DM, in timp ce profitul net realizat de societate a fost de 50 milioane de dolari. Mai mult, planul de investitii prevede o suma de 40 milioane DM anual pana in 2007, de patru ori mai mult decat era impus prin contractul de privatizare. Explicatia acestui succes este foarte simpla. Statiunea a fost privatizata in 1995 si pentru ca nu se dorea sa fie vanduta strainilor, s-a recurs la urmatoarea metoda: in prima faza, peste 50% din actiuni au fost cumparate de un fond de privatizare, constituit din mai multi cetateni bulgari care primisera cupoane de la stat (metoda privatizarii in masa). In etapa a doua, fondul de privatizare s-a transformat in holding (in Bulgaria exista o legislatie speciala pentru holdinguri) si a cumparat de la bursa restul de actiuni. O parte din actionari sunt cetateni bulgari care detin firme in strainatate si au achizitionat actiuni prin firmele respective. Societatea este cotata la bursa, o actiune valorand saptamana trecuta 6,6 leva.
Mancarea este interzisa pe plaja din Albena
Statiunea este condusa de un consiliu de administratie, la randul sau supervizat de un corp de control. Tarifele de cazare sunt stabilite de conducerea societatii, nici un director de hotel neavand dreptul de a le modifica sau de a acorda reduceri. Trebuie sa mai stiti ca nici un turist care nu are voucher de la agentie (deci bilet cumparat pentru un hotel anume din statiune) nu poate trece de bariera care se afla la intrarea in Albena. De altfel, acest lucru se intampla in fiecare statiune de pe litoralul bulgar. In plus, cei care intra trebuie sa plateasca o taxa de statiune de 6 USD/persoana, in taxa pentru Albena fiind inclusa si o asigurare medicala. Cu alte cuvinte, turistul care are un accident pe teritoriul statiunii beneficiaza automat de asigurare, fara a scoate din buzunar alti bani.
In privinta facilitatilor si a posibilitatilor de petrecere a timpului liber, acestea sunt variate. Pe langa cele 24 de piscine (fiecare hotel de trei stele are piscina proprie), exista un club de calarie, un mic stadion, terenuri de tenis si de volei. Pe cei 5 km de plaja, lata de 150 m, singurul lucru interzis este mancarea. In rest, aproape orice este posibil: de la plimbari cu barca, cu banana gonflabila, cu hidrobicicleta, cu scuterul, windsurfing, pana la inchirieri de iahturi complet utilate pentru croaziere pe mare si la salturi cu parasuta. In plus, se organizeaza excursii de o zi-doua spre Istanbul si Cairo, precum si excursii in satele din jur, unde turistii straini pot asista la o nunta traditionala si pot vedea cum traieste o familie de tarani bulgari. De asemenea, exista curse charter zilnice spre Germania, Franta si Anglia. Trebuie sa mai stiti ca o leva (moneda nationala) este egala cu o marca germana, iar un dolar american face doua leva. Reprezentantul exclusiv pentru Albena in Romania este Balkan Air Travel.
Cum stau lucrurile la Neptun-Olimp? Conform raportului Corpului de Control al Ministerului Turismului, cele 14.300 de locuri de cazare au fost ocupate in proportie de 57% si, cu toate ca societatea a inregistrat un profit brut de 372.000 USD in 2000, pierderile s-au ridicat la 500.000 USD. In conditiile in care sezonul estival a fost cel mai bun din ultimii zece ani, societatea are datorii de aproape zece miliarde lei, avand de recuperat de la diverse firme aproximativ aceeasi suma. In plus, 60% din plaja era ocupata in luna martie de diverse cladiri si constructii. Cu un capital social de peste 50 miliarde lei, Neptun-Olimp SA este, alaturi de Mamaia SA, una dintre societatile considerate strategice si pe care Ministerul Turismului intentioneaza sa le privatizeze anul acesta.
Si totusi, un studiu privind dezvoltarea turismului in Europa, realizat de Organizatia Mondiala a Turismului, estimeaza ca Romania va fi vizitata in 2001 de 3,5 milioane turisti straini, mai mult decat Bulgaria, unde vor merge doar 3,2 milioane, insa mai putin decat Croatia (4,9 milioane), Ungaria (16,2 milioane) sau Franta (71 milioane). Probabil ca pentru prima data in istoria OMT, Bulgaria a fost subestimata.