„Decizia a fost adoptată cu 170 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă şi 21 de abţineri”, a anunţat vineri Atanas Atanasov, vicepreşedintele al Parlamentului de la Sofia.

Menționăm faptul că această hotărâre urmează să fie aprobată de către Guvernul în exerciţiu al proeuropeanului Kiril Petkov, care a declarat joi că este pregătit să acţioneze „rapid” în acest sens, relatează agenția de presă AFP.

Macedonia de Nord și Albania au fost profund dezamăgite de poziția anterioară a Bulgariei

Amintim faptul că liderii statelor Uniunii Europene au întâmpinat dificultăți în a depăși veto-ul Bulgariei cu privire la reluarea negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord, ceea ce a pus într-o situație sensibilă perspectiva europeană a întregii regiuni a Balcanilor de Vest.

Premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, a declarat joi, la Bruxelles, că opoziția Bulgariei este „o lovitură gravă adusă credibilității Uniunii Europene”.

Speranțele sale că summitul de joi al liderilor statelor din Balcanii de Vest cu liderii statelor din UE ar putea duce la un compromis între Bulgaria și Macedonia de Nord s-au năruit, în contextul în care președinția franceză a Consiliului UE venise joi cu o propunere de compromis.

Întrucât Macedonia de Nord merge „la pachet” cu Albania, reacția premierului albanez a fost și mai dură, susținând joi că țara sa și întreaga regiunea balcanică sunt „ținute ostatic”.

Bulgaria este o rușine, dar nu doar Bulgaria. Motivul este spiritul strâmb al extinderii. Spiritul său total strâmb. Bulgaria este expresia sa cea mai grăitoare.

Spiritul de extindere a trecut de la o viziune comunitară, de ansamblu, la țări individuale care iau ostatec întreaga comunitate”, a declarat joi premierul albanez Edi Rama.

Joi, 23 iunie 2022, s-a discutat despre aderarea statelor balcanice la UE

Amintim faptul că, joi dimineaţă, liderii celor 27 de state membre UE s-au întâlnit cu liderii statelor balcanice înainte de reuniunea oficială a Consiliului European.

În prezent, patru state balcanice sunt oficial candidate la UE, respectiv: Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Albania, iar Bosnia şi Kosovo sunt potențial candidate la UE.

Trebuie precizat faptul că Germania dorește o accelerare a procesului de aderare la UE în favoarea acestor state, în contextul în care negocierile oficiale nu au început încă cu Albania şi Macedonia de Nord, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.