Bugetul alocat ANI pentru 2016 scade cu 3,9%, de la 35,846 milioane lei la 34,449 milioane lei, după cum prevede proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Vicepreşedintele ANI, Bogdan Stan, a afirmat că bugetul acordat pentru 2016 este "suficient" pentru buna funcţionare a instituţiei anul viitor.

"Este un buget suficient, care permite ANI să îşi atingă obiectivele instituţionale asumate. Aşteptăm un an electoral plin, numărul declaraţiilor de avere se va dubla, numărul sesizărilor va creşte exponenţial. Vă spun asta din prisma experienţelor din anii precedenţi", a spus Stan.

Potrivit acestuia, scăderea totală cu 3,9% a bugetului instituţiei pentru 2016, faţă de 2015, se explică prin faptul că ANI a beneficiat de un proiect finanţat din fonduri europene care a fost inclus în bugetul pe anul acesta.

De asemenea, creşterea cu 103,5% a sumelor prevăzute la capitolul "bunuri şi servicii" a fost explicată de vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate prin creşterea numărului declaraţiilor de avere, care, într-un an electoral, cum va fi 2016, se dublează, ajungând la 1,3 milioane faţă de 750.000 într-un an obişnuit.

"Declaraţiile de avere trebuie procesate şi publicate pe site în termen de 48 de ore, pentru a putea fi consultate. Totodată, trebuie să investim în tehnica de calcul pentru secţia de integritate, avem calculatoare din 2007 şi sistemul de securitate al instituţiei trebuie îmbunătăţit", a mai spus Stan.

El le-a mai explicat senatorilor şi deputaţilor din Comisiile de buget că există diferenţe mari referitoare la timpul de soluţionare a dosarelor. "Fiecare dosar are o complexitate diferită şi o altă perioadă de soluţionare. Am avut dosare în care am identificat conturi în străinătate şi în care am primit răspuns după un an şi jumătate", a adăugat Stan.

SURSA: Agerpres