"Bugetul asigurărilor de şomaj prevede o scădere cu 4,99%, dat fiind faptul că am preconizat că vom încheia anul 2015 cu o rată a şomajului de 5,1%, faţă de 5,3%, cât estimam a încheia anul 2014 şi, de asemenea, o reducere a numărului de şomeri cu 20.000, de la 485.000 la 465.000. Bugetul asigurărilor fondului de şomaj asigură îndeplinirea şi implementarea tuturor măsurilor atât de necesare pentru creşterea locurilor de muncă, pentru creşterea ocupării şi reducerea şomajului, mai ales în rândul tinerilor, dar şi a persoanelor peste 45 de ani, a persoanelor care mai au trei sau cinci ani până ies la pensie, astfel încât să putem avea o piaţă a muncii inclusivă. Toate sunt măsuri active şi se regăsesc prin finanţare în bugetul asigurărilor de şomaj", a spus Rovana Plumb.

Ea a ţinut să precizeze că proiectul legii bugetului asigurărilor sociale prevede la articolul 11 posibilitatea de a putea fi suplimentat fondul asigurărilor de şomaj în situaţia în care va fi nevoie de sume suplimentare pentru a stimula angajatorii în vederea creşterii ratei ocupării, în sensul de a angaja tineri şi/sau persoane cu vârsta peste 45 de ani.

În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor sociale sociale de stat pe 2015, acesta este mai mare cu 5,08% raportat la 2014, fiind prevăzute toate sumele necesare pentru plata pensiilor majorate cu 5% şi creşterea pensiilor sociale de la 350 de lei la 400 de lei.

"Bugetul asigurărilor sociale de stat prevede pentru 2015 o creştere cu 5,08% faţă de 2014, asigurând asumarea şi îndeplinirea tuturor angajamentelor şi măsurilor pe care Guvernul le-a luat, astfel încât să fie plătite pentru cei 5.433.000 pensionari toate pensiile, majorate cu 5%, prevede şi majorarea pensiilor sociale de la 350 de lei la 400 de lei, prevede, de asemenea, pentru 2015 implementarea deciziei Curţii Constituţionale privind recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru o perioadă de 10 luni, toate aceste măsuri putând fi îndeplinite prin finanţarea lor prin bugetul asigurărilor sociale de stat", a afirmat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a făcut referire şi la subvenţia de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale, respectiv a fondului de pensii, spunând că există o sumă suplimentară de 19.755.892.000 lei, astfel încât să se poată asigura şi transferul către Pilonul II de pensii, dar şi toate celelalte măsuri "absolut necesare pentru pensionari".

"Vă rog şi sper ca bugetul asigurărilor sociale, inclusiv bugetul asigurărilor pentru fondul de şomaj, să fie adoptat şi am speranţa că, prin votul dumneavoastră, asigurăm clar plata necesară pentru toţi pensionarii din România, astfel încât aceştia să primească mai mult cu 5% în 2015", a arătat şeful de la Muncă.

Plenul reunit al Parlamentului a început, sâmbătă, dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015. Pentru dezbaterea amendamentelor aduse proiectului au fost alocate 30 de minute. AGERPRES