Iar argumentul principal al miliardarului în vârstă de 80 de ani este exemplul propriu. Anul trecut, Buffett a plătit taxe personale totale de 6.938.744 dolari.
“Pare că sunt mulți bani. Dar ce am plătit a înseamnat doar 17,4% din totalul veniturilor mele impozabile, iar acesta este cel mai mic procent plătit de oricare dintre cei 20 de oameni de la mine de la birou. Ceilalți au plătit între 33 și 41%”, explică miliardarul.

Soluția lui Warren Buffett este ca taxele pentru familiile care au venituri mai mari de 1 mil. dolari – 236.883 de familii în 2009 – să fie majorate imediat, în special pe veniturile ce depășesc 1 mil. dolari. O majorare și mai importantă ar trebui să fie aplicată celor cu venituri de peste 10 mil. dolari. “În timp ce săracii luptă pentru noi în Afganistan iar cei mai mulți americani se chinuie să o scoată la capăt de pe o zi pe alta, noi, mega-bogații, am primit în continuare reduceri fiscale extraordinare”, mai scrie el. Iarăși, statisticile oficiale confirmă: în 1992 cei mai bogați 400 de americani plătiseră taxe de 29,2% mld. dolari la venituri de 16,9 mld. dolari, iar în 2008, la venituri mult mai mari, de 90,9 mld. dolari, nivelul taxelor scîzuse la 21,5%.
Cât despre principalul argument folosit împotriva creșterii taxelor bogaților, acela că aceștia nu vor mai face investiții și nu vor mai crea locuri de muncă, Buffett spune că este complet fals: “Am lucrat timp de 60 de ani cu investitori și încă n-am văzut pe cineva care să nu facă o investiție bună din cauza nivelului taxelor pentru potențialele cîștiguri”.