Ludovic Orban a transmis că încă nu a fost luată o decizie cu privire la procentul cu care vor fi crescute pensiile. După declarația premierului, Tănase Stamule a spus că cifra exactă va fi anunţată joi de către Guvern iar procentul va fi mai mare de 10 la sută.

Marius Budăi, ministrul Muncii în cabinetul Dăncilă, a spus că problema este extrem de gravă, potrivit dcnews.ro

Declarația lui Marius Budăi

„Problema este extrem de gravă. Procedural, până pe 8 ale lunii, se face tot ce înseamnă corecturi, retururi, se închid situaţiile de plăţi pentru luna următoare. Ştim cu toţii că la 1 septembrie se plătesc pensiile pentru septembrie.

Dar, atenție! Dacă la 1 ale lunii se plătesc pensiile pentru luna respectivă, viramentele bancare pentru Poşta Română trebuie făcute undeva până pe 28 ale lunii. Pentru ca transferurile bancare să fie operate de bănci, iar banii să ajungă la factorii poştali. Situaţia nu este clarificată, din punctul  meu de vedere, pe calendarul de proceduri, şi aici este de fapt bomba.

Dacă nu sunt procesate datele şi nu sunt înaintate către Casa Naţională de Pensii de la Casele Judeţene, atunci este un abuz al ministerului, care a pus stop lucrătorilor. Dacă sunt procesate datele, ele ar trebui procesate aşa cum spune legea. Pentru că astăzi legea spune că valoarea punctului de pensie de la 1 septembrie este de 1775 lei.

Procedural, astăzi ar trebui ca toate cele 5 milioane de pensii să fie calculate cu această valoare. Dacă astăzi, şi o să cer o informare în calitate de parlamentar, sunt operate alte date, cu o valoare de punct de pensie care nu este în legea în vigoare, s-a făcut un abuz. Situaţia e extrem de complicată”, a transmis Marius Budăi, conform sursei menționate.

Cinism fără margini

Marius Budăi spune că Guvernul dă dovadă de un cinicism fără margini.

„Este un cinism fără margini al Guvernului la adresa părinţilor şi bunicilor noştri. Tot vii şi discuţi că nu sunt bani. Cu toţii suntem conştienţi că suntem încă în criză sanitară, care va fi urmată de una financiară. Dar ţările din jurul nostru au luat măsuri clare, au băgat 17-18 la sută din PIB în economie. Noi cu 1 la sută din PIB nu avem cum să salvăm economia.

Guvernul vine şi ne spune că vor urma lucruri fantastice. Suntem la 5 luni de criză şi ei încă spun că vor analiza, că vor lansa nu ştiu ce granturi la care se va putea aplica peste câteva săptămâni”, a adăugat acesta.