Premierul desemnat Ludovic Orban declara că realizarea drumului expres Craiova – Piteşti reprezintă „prioritate absolută” pentru guvern, iar pe tronsonul 2, unde a fost vizitat şantierul, lucrurile se „se mişcă bine”.

Ludovic Orban a amintit că realizarea drumului expres Craiova- Piteşti a fost gândită odată cu decizia Ford de a investi în Craiova, iar după 2008 „nu s-a făcut aproape nimic”.

„În acest timp indicii de trafic au crescut dramatic, a devenit o problemă extrem de mare să traversezi Balşul, să traversezi Slatina, necesitatea drumului expres este foarte mare, iar pentru guvernul pe care îl conduc reprezintă o prioritate absolută. Deocamdată lucrurile se mişcă mulţumitor doar pe tronsonul 2, pe tronsonul 1 i-am transmis antreprenorului că nu poate să invoce nicio scuză atâta timp cât dacă întâmpină dificultăţi din partea unei autorităţi a statului sau unui serviciu deconcentrat cere susţinerea noastră. Susţinerea noastră pentru asigurarea vitezei maxime în derularea proiectului este totală. Ori dacă noi suntem gata să deblocăm, să grăbim orice fel de procedură, cum a fost de exemplu avizul de la Romgaz care a fost obţinut într-o perioadă cred că de două săptămâni, (…) practic aşteptăm acelaşi lucru, o mobilizare exemplară şi din partea constructorului”, a spus Orban.

Premierul a adăugat că pentru tronsoanele 3 şi 4 licitaţia este întârziată „inadmisibil” de o contestaţie la caietul de sarcini.

„Aveţi cazul tronsonul 3 şi tronsonul 4, în care licitaţia este întârziată inadmisibil de o contestaţie care este depusă la caietul de sarcini. Deci situaţia contestaţiilor este inacceptabilă, din cauza asta am modificat prin ordonanţă de urgenţă procedurile de achiziţii, pentru a stabili termene limită, pentru a nu mai permite oricărei companii care vrea să conteste să blocheze procesul de adjudecare a contractului în baza licitaţiei, ca să înfiinţăm curţi de apel. (…)Vom reveni sistematic, constant, şi atât constructorii cât şi Compania trebuie să înţeleagă foarte bine că Guvernul susţine total acest proiect şi că va interveni de fiecare dată când va fi necesar pentru a putea să împingă înainte, în condiţiile contractului, dacă nu şi mai repede”, a conchis Ludovic Orban.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, prezent de asemenea la Balş, a subliniat că Guvernul şi-a onorat toate angajamentele contractuale şi plăţile către antreprenori sunt „la zi”.

Ministrul a menţionat că pe tronsonul 2 se lucrează cu peste 200 de utilaje şi peste 250 de muncitori.

„Suntem mulţumiţi de mobilizarea antreprenorului pe acest tronson, sunt astăzi la această oră, mobilizaţi cu peste 200 de utilaje şi peste 250 de muncitori prezenţi în şantier. Am parcurs o parte din şantier împreună cu domnul prim-ministru, împreună cu echipa noastră de la CNAIR. Credem că în acest ritm contractul va fi onorat, iunie 2021 termenul de predare al acestui obiectiv, tronsonul 2, cu cele două variante ocolitoare, Balş şi Slatina, foarte importante în decongestionarea traficului din această zonă, vor fi finalizate la timp. Sunt nemulţumit de ce se întâmplă pe tronsonul 1, am avut o discuţie astăzi şi o să continuăm discuţiile cu reprezentantul antreprenorului, este prezent aici de faţă, este adevărat că au existat unele modificări de traseu, spitalul regional, respectiv cu acel câmp petrolier al celor de la Romgaz, dar asta nu opreşte antreprenorul să se mobilizeze la maxim pe cei şapte kilometri din cei 17 din tronsonul 1, unde are autorizaţie de construire şi front de lucru. Vom sta îndeaproape cu antreprenorul să aducem tronsonul 1 la nivelul de mobilizare al tronsonului 2. Acesta este un obiectiv pentru care am venit astăzi aici, să dăm un semnal foarte clar că suntem foarte interesaţi ca mobilizarea să fie la maxim, din punctul nostru de vedere, al beneficiarului, noi ne achităm de obligaţiile contractuale, plătim la zi toate facturile”, a declarat ministrul Transporturilor

El a mai specificat că Guvernul a plătit către antreprenori în lunile noiembrie şi decembrie un total de 76,7 milioane lei.

„Vreau să mai lămuresc încă o dată, dacă mai este cazul, minciunile neruşinate ale doamnei Olguţa Vasilescu, care spunea într-o conferinţă de presă că nu plătim antreprenorii, că antreprenorul de pe Craiova – Piteşti de pe tronsonul 2, respectiv 1, lucrează pe banii, pe fondurile acordate de guvernul PSD. Vă mai repet încă o dată, în mai, respectiv septembrie 2019 au virat către antreprenori 15,4 milioane de lei, iar guvernul Ludovic Orban a plătit facturi către antreprenori în 2019, în noiembrie, respectiv decembrie, în valoare de 76,7 milioane de lei. Aşadar suntem cu plăţile la zi, ne onorăm toate angajamentele contractuale şi aşteptăm mobilizare şi seriozitate din partea celor doi antreprenori pe cele două tronsoane. Sper, pe data de 24 februarie, termenul limită de depunere a ofertelor pentru tronsonul 3, respectiv tronsonul 4, ca într-un timp cât mai scurt după depunerea ofertelor să realizăm atribuirea celor două tronsoane, 3 şi 4, astfel încât drumul expres Craiova – Piteşti să fie finalizat aşa cum ne-am angajat în programul nostru de guvernare”, a mai declarat ministrul Lucian Bode.