Peste 10.000 este numărul bucureştenilor pe care agenţiile de turism se aşteaptă să-i expedieze în afara Capitalei pe durata summit-ului NATO. Alte câteva zeci de mii vor pleca, cu siguranţă, pe cont propriu.

Aproximativ 20.000 de angajaţi din sectorul public, precum şi sute de mii de elevi şi studenţi din Bucureşti vor avea trei zile libere în timpul desfăşurării summitului NATO (2-4 aprilie, perioadă care se cuplează fericit cu două zile de weekend). Acestora li se adaugă angajaţii din companiile private care lucrează în vânzări şi care, într-o zi normală de lucru, sunt actori principali în traficul rutier din Capitală.

De această minivacanţă obligatorie în care sunt trimişi toţi cei menţionaţi mai sus profită atât industria hotelieră, cât şi agenţiile de turism, care au lansat oferte pentru zilele în care 50 de şefi de stat şi de guvern se vor afla în Capitală.

Printre destinaţiile preferate de bucureşteni pentru minisejurul de cinci zile se numără staţiunile montane şi chiar litoralul bulgarilor. Clienţii mai pretenţioşi vor opta pentru un city-break (ieşire de weekend) la Viena, Budapesta sau Praga. Agenţiile estimează că vor vinde circa 1.000 de minivacanţe în străinătate, datorită summitului. „La începutul lui aprilie, vremea este ideală pentru plimbări, pentru vizite la muzee sau shopping. Iar litoralul bulgăresc a luat-o din nou înaintea celui românesc: multe hoteluri din Nisipurile de Aur sau din Albena funcţionează deja de câteva săptămâni, găzduind turişti germani sau englezi“, spune Ciprian Enea, consultant Best Turism.

Alertată probabil de cererea pentru sejururi în Bulgaria, Asociaţia Litoral, care grupează jucătorii din turismul dobrogean, a anunţat că aproximativ 30 de hoteluri – din Constanţa, Eforie Nord şi Venus – îşi vor deschide porţile pe durata reuniunii NATO. Ofertele de cazare variază între 90 şi 528 de lei pe cameră pe noapte, în funcţie de clasificare şi de serviciile oferite. „O veste bună pentru cei care doresc să evadeze din Bucureşti vine dinspre litoralul românesc, care s-a mobilizat special pentru summit. Sunt planuri să se deschidă hoteluri, numeroase restaurante, cluburi şi magazine. Organizatorii de spectacole speră să-l aducă pe Costel Busuioc pentru a susţine câteva show-uri“, afirmă Mircea Vlădu, director general al agenţiei Prestige Tours.

Mediterana vs Marea Neagră

Pentru cei dispuşi să cheltuiască mai mult, agenţiile de turism au pregătit oferte pentru litoralul Mediteranei. „Am vândut foarte bine sejururi în Cipru şi în oraşele europene“, spune Aurelian Bratosin, director al agenţiei Butterfly Tourism. De exemplu, un pachet de cinci nopţi sau de şapte nopţi în Cipru costă între 395 şi 1.059 de euro de persoană, în funcţie de categoria aleasă (ofertă Butterfly Tourism), pe când în Turcia minisejurul de cinci zile poate costa între 278 de euro şi 323 de euro, micul dejun şi preţul biletului de avion fiind incluse (ofertă Adria Travel).

Mai mult, agenţiile au vândut pentru perioada summit-ului şi pachete pentru companii (ce vor fi oferite ca  bonusuri angajaţilor, în special din sectorul distribuţiei), având ca destinaţii atât capitale din Europa, cât şi în zone mai exotice, ca Egipt sau Dubai. „Două dintre companiile cu care lucrăm ne-au solicitat oferte de plecare la Praga şi în Egipt“, precizează Bratosin.

Cum ofertele de city-break în oraşele europene au început să se înmulţească în ultimul an, turoperatorii nu puteau rata ocazia servită pe tavă de summit. Parisul, Praga, Roma sau Budapesta sunt printre preferatele bucureştenilor, iar preţurile pentru începutul lunii aprilie sunt de aproximativ 500 de euro pentru cinci nopţi de cazare şi transport cu avionul.

Ofensiva in vecini

1.000 este numărul bucureştenilor care vor pleca din ţară în perioada desfăşurării summitului NATO, către destinaţii din Bulgaria, Cehia sau Ungaria.

Unde fugim de summit?

MUNTE Ofertele pentru Valea Prahovei şi judeţul Braşov variază de la 300 de lei, cazare la pensiune (ofertă pensiunea Fadic din Buşteni) şi 445 de lei cazare la hotel de trei stele cu mic dejun inclus în staţiunea Predeal (ofertă Prestige Tour), ambele pentru trei nopţi de cazare.

LITORAL În Constanţa, două nopţi de cazare la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus costă 176 de lei de persoană (ofertă Perfect Tour). Cei care preferă să plece din ţară pot plăti 109 euro de persoană în Bulgaria, la Nisipurile de Aur, pentru trei nopţi de cazare cu pensiune completă (Premier Tour).

EUROPA Preţul unei ieşiri la Praga variază între 250 şi 300 de euro pentru două nopţi de cazare, cu mic dejun inclus, la un hotel de 3* şi 4* (ofertă Butterfly Tourism). La Salonic, minisejurul de cinci zile costă 175 de euro de persoană, la un hotel de 3* (ofertă Karpaten Turism). La Barcelona, o minivacanţă de şase zile costă 583 de euro de persoană, în tarif fiind incluse cazarea la un hotel de 3*, cu mic dejun, bilet de avion şi transferuri (ofertă Paralela 45).

Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008