Bucureştiul se află pe prima poziţie în ceea ce priveşte cele mai avantajoase condiţii oferite companiilor pentru costul cu angajaţii, în studiul „European Cities Monitor 2009” – „Topul Oraselor Europene 2009” întocmit de Cushman & Wakefield. Mai mult chiar, Capitala României şi-a îmbunătăţit performanţa în ceea ce priveşte mai multe domenii.

Bucurestiul ocupa primul loc în topul oraselor europene în ceea ce priveşte costurile cu angajaţii, comparativ cu anul 2008 cand a fost plasat pe poziţia secundară.

Locul al doilea este ocupat în acest an de Istanbul, care în 2008 a fost pe locul al şaselea. Următoarea poziţie a revenit Budapestei, care şi-a menţinut locul din clasamentul întocmit în 2008.

Bucureştiul, mai favorabile pentru a începe o afacere

În ceea ce priveşte oraşele cele mai favorabile pentru a începe un business, studiul Cushman plasează Bucureştiul pe locul 30, faţă de 31 în 2008. Primele poziţii sunt ocupate de Londra, Paris şi Frankfurt, aflate pe aceleaşi poziţii şi în 2008.  Cât despre preţul oferit pentru spaţiile de birouri comparativ cu calitatea acestor spaţii, Bucureştiul ocupă poziţia a noua, urcând în top de pe poziţia 13, în 2008.

Companiile din studiu au fost întrebate şi despre oraşele care îşi îmbunătăţesc imaginea. Top 3 oraşe sunt Barcelona, Londra, Berlin. Bucureştiul se afla în primele 29 orase, clasandu-se pe poziţia 19.

Cele mai bune oraşe pentru expansiunea europeană a companiilor

Referitor la expansiunea europeană, companiile au răspuns afirmativ în ceea ce priveşte oraşul Bucuresti. În viitorul apropiat, în urmatorii cinci ani,  se anticipează  creşterea interesului investitorilorilor. 30% din companiile intervievate plasează Bucurestiul ca fiind atractiv pentru  planurile lor de expansiune europeană. Este o îmbunatăţire faţă de anul 2008, când 28% din companiile intervievate considerau  Bucureştiul ca fiind atractiv extindere. La acest capitol, capitala României e pe locul 30.

În ciuda dificultăţilor prezente, oraşele din zona Europa Centrală şi de Est vor continua să fie în dezvoltare, Varşovia şi Moscova sunt pe primele locuri  în acest top, referitor la expansiunea europeană.

Printre primii la condiţiile de afaceri0-39009-tabel2.jpg

Referindu-se la  condiţiile oferite de guverne pentru  afaceri  în ceea ce priveste politica de taxe şi din perspectiva beneficiilor financiare oferite companiilor, Bucureşti se clasează în  acest top pe poziţia 5, în urcare cu şase locuri.

În acest an,  Dublin se afla pe prima poziţie urmat de Geneva şi de Varşovia apoi Londra.

Un pas în faţă pentru calitatea vieţii angajaţilor

Companiile au fost întrebate şi care sunt oraşele care oferă cele mai bune condiţii de viaţă angajaţiilor. Raspunsul a fost şi în 2009 la fel ca şi în 2008 Barcelona. Geneva se plasează pe locul doi, de pe poziţia 4 în 2008,  urmat de Munchen poziţia 3, în coborare anul acesta de pe poziţia 2, în 2008.
Bucureşti urcă în acest top o poziţie plasandu-se pe locul 30 faţă de locul 31 în 2008.

Londra, câştigătoarea topului

Londra este clasată ca oraşul numărul unu în jumătate din cele 12 clasamente mari, inclusiv în cel privind accesul la piaţă, disponibilitatea forţei de muncă calificate şi legăturile de transport intern şi internaţional.

Varşovia, Polonia a fost desemnată în cea de-a XX-a ediţie a studiului anual „European Cities Monitor 2009” drept oraşul cu perspectiva celui mai mare aflux de companii în următorii cinci ani, înlocuind Moscova care a trecut pe locul al doilea în ceea ce priveşte popularitatea.

„European Cities Monitor 2009” este realizat pe baza unor interviuri cu membrii ai conducerii de vârf şi ai consiliilor de administraţie, care se ocupă de locaţii de sedii pentru 500 dintre cele mai mari companii europene. În al XX-lea an de existenţă, ediţia 2009 a studiului prezintă o analiză specială a performanţei oraşelor începând din 1990.