„Investiţiile nu mai vin doar pentru că suntem ieftini”, a declarat Dan Bucşa. Acesta a spus că datorită call center-urile sau a companiilor care fac transportatorii sau lohn-ul România a reuşit să iasă din criză. „Am ajuns să ne bucurăm când vedem că se deschide o fabrică de piese. Da sunt bune astfel de fabrici pentru că ne-au scos din criză, dar pentru alte ţări acest lucru este un lucru normal”, a mai spus Bucşa. El a dat un exemplu pe unguri care îi vânează în mod constant pe reprezentanţii Tesla, astfel încât să-i convingă să deschidă o fabrică în Ungaria.

În ceea ce priveşte diferenţa dintre salarii şi productivitate reprezentantul UniCredit a spus că aceasta s-a mărit în acest moment la cel mai mare nivel de la criză încoace. “O asemenea diferenţă între salarii şi productivitate am mai văzut într-o singură ţară după criză, în Ungaria. Şi am văzut ce s-a întâmplat după, respectiv ungurii au fost forţaţi să deprecieze moneda. Întrebarea este dacă vom continua în ritmul acesta, productivitatea rămânând în urma salariilor, care va fi presiunea pe leu? Dacă avem trei ani de creşteri salariale, după care leul se duce la 5 (5 lei pentru un euro – n.r.) nu văd ce am câştigat. Este adevărat că oamenii au iluzie monetară, dar totuşi, cele două ar trebui să fie corelate", a spus Dan Bucşa.

Potrivit economistului UniCredit, creşterea repetată a salariului minim afectează competitivitatea prin preţ, mărind costurile de producţie şi a oprit reducerea şomajului.

"Faptul că şomajul nu mai scade în România se datorează şi acestei creşteri salariale. Salariile cresc prea repede ca să permită reducerea şomajului. Este adevărat că şomajul este mai mic la noi decât în alte ţări din regiune, dar îl şi măsurăm puţin diferit. După calculele noastre şomajul natural în România este de sub 6%, adică ar mai fi loc ca şomajul să scadă măcar un punct procentual în România", a afirmat reprezentantul UniCredit Group Londra.